Odločeno: Drakonske kazni za manjše prekrške za v Avstrijo napotene delavce, tudi slovenske, niso po evropskem pravu

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
13.09.2019 17:38

Odvetniški pisarni Grilc, Vouk in Škof je uspelo pred Sodiščem EU.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Običajno so jih kaznovali, ker na gradbišču oziroma delovnem mestu niso imeli vseh papirjev.
Arhiv Večera

Iz odvetniške pisarne Grilc, Vouk in Škof v Celovcu so sporočili, da je Evropsko sodišče v Luksemburgu s četrtkovo sodbo ugotovilo, da bistvena določila avstrijske protidampinške zakonodaje niso skladna s pravom Evropske unije. Gre za visoke kazni, ki so jih Avstrijci tudi za najmanjše prekrške zaračunavali tujim podjetjem za napotene delavce, med njimi tudi slovenskim, o čemer smo v Večeru že večkrat pisali. Zaradi visokih kazni je pritožbo na Evropsko komisijo podalo 130 slovenskih podjetij.
Izhodišče postopka v Luksemburgu je bil izrek o milijonskih kaznih proti odgovornim osebam avstrijskega podjetja kot naročnika in odgovornim osebam izvajalca iz hrvaškega podjetja v zvezi z montažnimi deli v tovarni celuloze v Avstriji. Avstrijske oblasti so podjetji drakonsko kaznovale, ker za 217 hrvaških delavcev ni bila na razpolago celotna plačilna dokumentacija. Proti temu so odvetniki udeleženih podjetij - odvetniki Oberhammer za avstrijsko podjetje, Grilc, Vouk in Škof pa za hrvaško podjetje - vložili pritožbe, Deželno upravno sodišče za Štajersko pa je predložilo Evropskemu sodišču predhodna vprašanja.
Poskus pregona z avstrijskega trga
Odvetnika dr. Ewald Oberhammer in mag. Rudi Vouk, ki sta zastopala svoje stranke pred Evropskim sodiščem, sta povedala, da je sodba odločilnega pomena. Avstrijska zakonodaja je že leta na tapeti kritike. Vouk je ob tem posebej za Večer dejal: "Spet je bilo izpostavljeno, da absurdna višina kazni, ki jih je Avstrija predvidela za formalne prekrške, nasprotuje evropski svobodi opravljanja storitev. Žal avstrijska vrhovna sodišča, tudi ustavno, katerega predsednica je do nedavna bila sedanja kanclerka Brigitte Bierlein, do danes niso bila pripravljena upoštevati evropskega prava in ugotoviti, da takšne kazni niso sorazmerne. Pritožbe so kratkomalo zavračala." Številni so v avstrijski protidampinški zakonodaji videli poskuse, da bi Avstrija s svojega trga, ki je del enotnega evropskega trga, pregnala tuje podjetnike. Vouk je pojasnil: "V večini primerov ni šlo za nikakršni plačilni damping. Delavci so dobili pošteno plačo, po predpisih. Običajno so jih kaznovali, ker na gradbišču oziroma delovnem mestu niso imeli vseh papirjev ali pa so jih tja prinesli kasneje, po mnenju oblasti prepozno."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta