Olimpijske igre v Parizu: Na voljo bodo zračni taksiji

ZUR
17.04.2023 16:18

Ključno vodilo pri uporabi prve mreže eklektričnih zračnih taksijev na svetu bo skrb za varnost

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Takšni naj bi bili zračni taksiji, ki jih nameravajo svetu prvič predstaviti na olimpijskih igrah prihodnje leto v Parizu.
Volocopter

Športniki se že intenzivno pripravljajo na olimpijske igre, ki bodo prihodnje leto med 26. julijem in 11. avgustom v Parizu. Do tedaj naj bi bila po poročanju časnika The Guardian nared tudi prva mreža električnih zračnih taksijev na svetu. "Uspelo nam bo. Radi bi vzpostavili prvo predkomercialno storitev e-VTOL, to je vertikalno vzletanje in pristajanje, na svetu," je v okviru Amsterdamskega tedna dronov povedala Solene Le Bris iz podjetja Groupe ADP, ki upravlja pariška letališča.

Med predstavitvijo so inženirji razkrili prve podrobnosti projekta, ki se ga je prijel vzdevek "zračni Tesla". Višja civilna inženirka Le Brisova je pojasnila, da bodo v okviru projekta zgradili pet heliportov, kjer se bodo lahko potniki vkrcali na helikopterje. Prvega, v Cergy-Pontoisu, so odprli že novembra lani in za zdaj služi kot testni center. V okviru obstoječe helikopterske mreže bodo vozila, poimenovana zračni taksiji VoloCity, na katerih bosta en potnik in en pilot, sprva letela na dveh kratkih progah, in sicer od Letališča Charlesa de Gaulla do Le Bourgeta in nato še do novega heliporta na železniški postaji Austerlitz Paris ter od Pariza do Sans-Cyra.

Thierry Allain, šef oddelka za inovacije pri francoskem generalnem direktoratu za civilno letalstvo (DGAC), je povedal, da bo ključno vodilo pri uporabi obstoječih mrež skrb za varnost. "Ko gre za regulacijo, se ne soočamo s prevelikimi izzivi. Seveda bo glavno breme za regulacijo nosila Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA), ki bo morala VoloCity in njegovega operaterja certificirati z regulacijo, ki je pravkar v teku." Romain Erny, šef oddelka za letalstvo in mobilnost pri agenciji Choose Paris Region, je sporočil, da bo o prihodnosti zračnih taksijev odločil odziv javnosti. "Naslednji korak so olimpijske in paraolimpijske igre. Glavna lekcija za nas bo odziv ljudi na ta novi tip prevozne storitve. Za večino prebivalcev Pariza so zračni taksiji še vedno znanstvena fantastika. Moramo jim omogočiti, da se jih dotaknejo, da sedejo vanje, ter jih potem povprašati za mnenje. Olimpijske igre so začetek," je dejal Erny. Potniki v nekaterih mestih si želijo, da bi bila storitev podobna metroju, drugi si želijo več varnosti, pravi Ankit Dass, glavni tehnolog pri podjetju Skyports, britanskem partnerju projekta.

Trenutno skupina izvedencev ugotavlja, ali bi potrebovali dodatne pristajalne ploščadi v primeru težav in ali bi lahko imele vetrovne turbulence, ki jih povzročajo helikopterji, negativne učinke, čeprav bodo zračni taksiji leteli nižje kot običajno. Le Brisova je povedala, da še niso sprejeli odločitve o tem, kako bo potekala prodaja vozovnic, bo pa njihovo število najverjetneje omejeno. "E-VTOL bi radi uporabljali tudi za medicinske namene v sodelovanju s pariškimi bolnišnicami. Zdravniki, ki zagotavljajo nujno medicinsko pomoč, namreč pravijo, da se možnost preživetja pacienta s srčnim napadom poveča za deset odstotkov, če ta v bolnišnico pride le eno minuto hitreje," je še dejala. (zur)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta