Orban ob obletnici podpisa trianonske pogodbe dal postaviti spomenik z zemljevidom velike Madžarske

M.R.
07.06.2020 15:19

Madžarski premier Viktor Orban je spet razburil sosednje države z novim zemljevidom velike Madžarske.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Madžarski premier med odkritjem spomenika ob 100. obletnici podpisa trianonske pogodbe.
EPA

Madžarski premier Viktor Orban si je zopet privoščil provokacijo z zemljevidom velike Madžarske. V četrtek je namreč ob meji s Slovaško odkril spomenik ob stoti obletnici podpisa trianonske pogodbe, s katero je Madžarska izgubila kar dve tretjini ozemlja, na spomeniku pa je tudi omenjeni zemljevid. 
Del velike Madžarske je tudi del slovenskega Pomurja, velik del hrvaškega ozemlja, hkrati pa tudi deli Srbije, Avstrije, Italije, Slovaške in Romunije. Na spomeniku je vgraviranih 12.500 imen mest, ki so bila do leta 1920 del Madžarske oziroma Avstro-Ogrske. Madžarska vlada je zanj odštela kar 16 milijonov evrov, v granitnem središču spomenika pa gori večni ogenj. 
Orban je na svojem Facebook profilu objavil videoposnetek in del svojega govora ob odkritju spomenika, pri tem pa je opazna tudi kamnita plošča z napisom "Reka - Madžarska do morja", poroča hrvaški spletni portal Index.hr. Gre za hrvaško pristaniško mesto Reka, ki je bilo nekoč del omenjene Avstro-Ogrske. 
{facebookpost}https://www.facebook.com/orbanviktor/videos/3089465114455341/{/facebookpost}
Na koncu svojega govora, v katerem je navedel, da so madžarski odcepili večje dele ozemlja, pa je Orban po poročanju Indexa še dejal, da je srečen, ker bo s Slovaki, Hrvati, Srbi in Slovenci gradil skupno prihodnost. 
Sicer pa to ni edini primer objave zemljevidov velike Madžarska s strani Orbana. Večkrat se je že v javnosti pojavil ob takšnih zemljevidih. Nazadnje se je to zgodilo v začetku maja letos, ko je na Facebooku ob globusu iz časov Avstro-Ogrske maturantom zaželel vso srečo pri pisanju zgodovine. To so številni politiki tudi pri nas videli kot provokacijo. 
Slovensko zunanje ministrstvo, ki ga v sedanji vladi vodi Anže Logar (SDS) tega tokrat ni komentiralo. V četrtek je moral Logar o tem govoriti tudi na skupni seji odborov DZ za zunanjo politiko in za zadeve EU. Sejo je predlagala opozicijska stranka Levica, ki je Logarju očitala, da je "revizionistično dejanje" Viktorja Orbana ministrstvo pospremilo z molkom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta