Orban piše opravičilo in se pri tem sklicuje na Lenina, Grims: SDS mora slediti Orbanu

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
14.03.2019 16:14

Prvake strank, ki so predlagale izključitev Fidesza iz EPP, Orban poziva, naj še enkrat premislijo o smiselnosti predloga.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za Orbana je, ko gre za spopad z Brusljem, Madžarska na prvem mestu.
Szilard Koszticsak

Madžarski premier Viktor Orban je prvakom trinajstih strank, članic Evropske ljudske stranke (EPP), ki so predlagale izključitev njegove stranke Fidesz iz največje evropske politične skupine, poslal pismo. V njem je zapisal, da se jim opravičuje, če so jih njegove besede o koristnih idiotih, kot jih je označil, prizadele. Obenem jih je pozval, da naj ponovno premislijo o svojem predlogu o izključitvi stranke Fidesz iz EPP. Prvi odzivi prvakov strank, ki so prejeli pismo, ne kažejo, da bi jih Orbanove besede prepričale.
V pismu, ki ga je prvak Fidesz med drugim naslovil na Wouter Beko, predsednika belgijske stranke Krščanski demokrati in Flamci (CD&V), ki je bil med prvimi z zahtevo po izključitvi Fidesza, je zapisal, da ni nobena skrivnost, da stranki ne delita enakih stališč do migracij, zaščite krščanstva in prihodnosti EU. Kakor tudi ni nobena skrivnost, da Fidesz glede teh vprašanj ne bo spremenila stališča. "Vendar pa menim, da tovrstnih nesoglasij ni sprejemljivo reševati z izključitvijo stranke iz politične družine. Zato vas spoštljivo prosim, da še enkrat razmislite o svojem predlogu," je zapisal Orban. Slednji je pojasnil še, da si je termin "koristni idioti" sposodil pri Leninu, njegov namen pa je bil z omenjenimi besedami kritizirati določeno politiko in nikakor določenih politikov.
{twitter}https://twitter.com/wbeke/status/1106145764647100416{/twitter}
Opravičilo prizadetim je eden od treh pogojev, ki jih je vodilni kandidat EPP Manfred Weber postavil kot tiste, ki bi Fidesz vendarle omogočili obstanek v politični skupini. A Beke je v odzivu na pismo na Twitterju zapisal, da sicer sprejema opravičilo, vendar po njegovem žalitev ni bila namenjena njemu osebno. "Gre za spoštovanje evropskih vrednot in boljše sodelovanje pri varovanju zunanjih meja EU. V tem ne vidim nobene spremembe, zato (CD&V) vztraja: 'V EPP ni prostora za Fidesz.'" Podoben je bil tudi odziv Luksemburžana, predsednika Krščansko-ljudske stranke Franka Engla, ki je dejal, da v pismu ni opravičila za politiko, izjave in kampanjo, ki jo vodi Orban. 
Člani EPP bodo o izključitvi ali morebitnem začasnem suspenzu Fidesza glasovali 20. marca, medtem pa madžarski provladni medijih nadaljujejo s kampanjo proti Bruslju, ki da nasprotuje madžarski protimigrantski politiki, zaščiti krščanstva in tradicionalne družine. Tudi Orban sam je za madžarsko javnost v zadnjih tednih večkrat ponovil, da je srž spora med Brusljem in Budimpešto v pogledu na migracije. Ob tem pa vsa njegova sporočila, ki jih provladni mediji skrbno širijo, nakazujejo, da se pred domačo javnostjo v primeru izključitve iz EPP želi prikazati kot žrtev. Slednje bo najbrž ponovil tudi jutri, ko bo ob madžarskem nacionalnem prazniku nastopil na osrednji slovesnosti v Budimpešti, kjer mu bo družbo delal poljski kolega Madeusz Morawiecki.
V bran Fideszu so danes ponovno stopili tudi v SDS. Poslanec Branko Grims je za Demokracijo dejal, da če bo EPP izključila Orbanovo stranko, mora SDS takoj reagirati in iskati svoj prostor skupaj z Orbanom drugje. "V druščini, ki bi izključila ali drugače odrinila Orbana, nimamo niti minute več kaj iskati." V tem primeri bi, po Grimsu, SDS skupaj s Fideszem svoj prostor iskala v okviru višegrajske skupine. "Višegrajska skupina ima svoje poglede in ti pogledi so po mojem prepričanju edina zdrava podlaga za dolgoročno prihodnost EU. Tako kot si EU zamišlja globalist Macron, ki podpira nasilje nad invalidi s solzivcem, taka Evropa vsiljene multikulturnosti in kulturnega marksizma LBTQP nima prihodnosti," je dejal Grims.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta