Orbanov Fidesz ne bo izključen iz EPP

U.M., A.L.
20.03.2019 18:47

Začasno bodo zamrznili članstvo in odvzeli glasovalne pravice do ocene treh modrecev. Peterle in Janša v bitki za Orbana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Najvplivnejša evropska politična družina, desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP) je s 190 glasovi za in tremi proti začasno zamrznila članstvo stranke madžarskega premierja Viktorja Orbana Fidesz. S tem so zgubili pravico do glasovanja na strankarskih srečanjih, pravico do kandidiranja za položaje, njeni člani pa ne bodo mogli biti prisotni na sestankih EPP. Članstvo je zamrznjeno, dokler posebni ocenjevalni odbor ne pripravi poročila o stanju. V tem odboru naj bi bili Herman Van Rompuy, Hans-Gert Poettering in Wolfgang Schüssel.
{twitter}https://twitter.com/RomanaTomc/status/1108422080616267776{/twitter}
Tričlanski odbor modrecev, kateremu bo predsedoval nekdanji predsednik evropske komisije, Belgijec Herman von Rompuy, bo spremljal uresničevanje naloženih zavez. Med drugim bodo spremljali, ali bo Orban izpolnil tri pogoje, ki jih je postavil vodilni kandidat EPP Manfred Weber; in sicer končanje kampanje zoper EU in nadaljnje delovanje Srednjeevropske univerze (CEU) v Budimpešti. Orban je sicer že pred odločanjem sporočil, da se strinja, da CEU nadaljuje z delom v madžarski prestolnici s pomočjo munchenske tehniške univerze, prav tako pa je končal s kampanjo, kjer je bil ob Sorosu glavna tarča predsednik evropske komisije Jean Claude Juncker.
S figo v žepu pa se je opravičil tudi vsem v EPP, ki jih je označil za koristne idiote. A to niso edini pogoji. Omenjeni odbor modrecev naj bi spremljal tudi, ali je Fidesz zavezana evropskim načelom in vladavine prava ter varovanju demokracije in s tem človekovih pravic kar izhaja tudi iz posebne resolucije, ki so jo lani na zasedanju EPP sprejeli v Helsinkih prav zaradi vse bolj naraščajočega nezadovoljstva nekaterih članic EPP z Orbanovim ravnanjem na Madžarskem. V njej so zapisali, da "populistični in nacionalistični ekstremizem, dezinformacije, diskriminacija in grožnje vladavini prava predstavljajo največjo grožnjo svobodi in demokraciji v Evropi po padcu železne zavese."
{twitter}https://twitter.com/lojzepeterle/status/1108424495004639232{/twitter}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta