Orbanova politična skupina pridobila še stranko iz Danske

STA, A.L.
06.07.2024 18:42

Za ustanovitev parlamentarne skupine je potrebnih 23 evroposlancev iz najmanj sedmih držav članic EU.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Pridružitev novemu zavezništvu madžarskega premierja Viktorja Orbana v Evropskem parlamentu je danes naznanila še Danska ljudska stranka, s čimer naj bi Domoljubi za Evropo dosegli potrebno število sodelujočih držav za oblikovanje politične skupine.

"Danska ljudska stranka se bo pridružila Domoljubom za Evropo," je na omrežju X danes sporočil njen edini evropski poslanec Anders Vistisen. Dodal je, da se veselijo sodelovanja s skupino Identiteta in demokracija, ki ji je stranka doslej pripadala. Pridružitev danske stranke je danes na omrežju X potrdil tudi Orbanov tiskovni predstavnik Zoltan Kovacs.

Za ustanovitev parlamentarne skupine je potrebnih 23 evroposlancev iz najmanj sedmih držav članic EU. Zavezništvo je število potrebnih poslancev že preseglo, z današnjo pridružitvijo danske stranke pa naj bi dosegli še potrebno število sodelujočih držav.

Njene vrste poleg Fidesza sestavljajo še avstrijska desničarska svobodnjaška stranka (FPÖ), češka populistična liberalna stranka ANO, španska ultrakonservativna stranka Vox, nizozemska Stranka za svobodo (PVV), namero, da se jim pridruži, pa je izrazila tudi portugalska Chega.

Uradno naj bi jo politično skupino v parlamentu ustanovili v ponedeljek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta