Parlamentarne volitve na Poljskem: Največ mandatov opoziciji, Tusk razglasil zmago

Donald Tusk je takoj po objavi rezultatov vzporednih volitev povedal, da je opozicija zmagala, saj naj bi v 460-članskem sejmu zasedla skupno 248 mandatov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tusk je razglasil zmago. 
Reuters

Po večernih rezultatih vzporednih volitev ob 21. uri je, kot je bilo pričakovano, največ glasov osvojila koalicija Združena desnica pod vodstvom vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslawa Kacynskega. Dobila je okoli 36,8 odstotka. Sledi ji Koalicija državljanov Donalda Tuska z 31,6 odstotka. Na tretjem mestu je koalicija Tretja pot (13 odstotkov), sledi Levica (8,6 odstotka). Skrajno desna stranka Konfederacija je komaj prestopila parlamentarni prag, osvojila je 6,2 odstotka glasov. Volilni prag je za stranke znašal pet odstotkov, za koalicije pa osem odstotkov.

Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslawa Kacynskega je dobila 36,8 odstotkov. 
Reuters

Donald Tusk je takoj po objavi rezultatov vzporednih volitev povedal, da je opozicija zmagala, saj naj bi v 460-članskem sejmu zasedla skupno 248 mandatov, vendar ostaja vprašanje, ali bo predsednik Andrzej Duda sploh prišel do tega, da Donaldu Tusku dodeli mandat za sestavo vlade. "Zgradili bomo novo Poljsko, to vam obljubljam," je sicer zvečer Tusk ob bučnem aplavzu povedal v volilnem štabu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta