Planet v številkah: Na rob izumrtja – in čez

Kar je bilo v delčkih znano že zdaj, je po novem zbrano na enem mestu – naravno okolje na planetu hitro propada – v naslednjih desetletjih bi lahko izumrlo milijon vrst rastlin ali živali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najhitreje izginja pragozd v Indoneziji. Nadomeščajo ga plantaže palm, palmovo olje uporabljajo v živilski industriji, kozmetiki ...
Reuters

Poročilo Medvladne platforme za znanstveno politiko o biotski raznovrstnosti in ekosistemskih storitvah (IPBES) je tri leta pripravljalo 150 vodilnih mednarodnih strokovnjakov iz 50 držav, k njemu pa je prispevalo še 250 drugih strokovnjakov. Opira se na skoraj 15.000 podatkov, med njimi so znanstvene objave in vladne informacije. Gre za prvo tovrstno poročilo po letu 2005, k kateremu so prispevali strokovnjaki iz več kot 130 držav. Opozorili so, da kar milijonu živalskih in rastlinskih vrst grozi izumrtje, in to že v naslednjih desetletjih, kar je stopnja nekajkrat hitrejša kot kadarkoli v človekovi zgodovini.

planet infografika

Mreža, ki podpira življenje

"Biodiverziteta in naravni viri so naša skupna dediščina in najpomembnejša varnostna mreža, ki podpira življenje. A naša varnostna mreža je napeta do skrajnosti," je v povzetku omenjenega poročila zapisala profesorica Sandra Díaz iz Argentine, ki je sopredsedovala v vodstvu priprave poročila, skupaj s profesorjem Josefom Settelo iz Nemčije in profesorjem Eduardom S. Brondízio iz Brazilije in ZDA. "Diverziteta znotraj vrst, med vrstami in v ekosistemih - kot tudi mnoge temeljne storitve, ki jih dobimo iz narave, izginjajo z veliko hitrostjo, čeprav imamo še vedno na razpolago načine, da zagotovimo trajnostno prihodnost za človeštvo na planetu," so zapisali v povzetku poročila, ki obsega kar 1800 strani.
Poročilo ugotavlja še, da so naravnemu okolju največja grožnja izguba habitatov zaradi človekovih posegov (kmetovanja, sekanja gozdov, pridobivanja energentov in divjega lova), podnebne spremembe in onesnaženje. Eno od poglavitnih opozoril poročila se nanaša še na hitro izginjanje deževnih gozdov na planetu.

Najhitreje izginja pragozd v Indoneziji. Nadomeščajo ga plantaže palm, palmovo olje uporabljajo v živilski industriji, kozmetiki ...
Reuters
Veliki sesalci še vedno padajo pod streli divjih lovcev, ki slonovino prodajo na črnem trgu. Ilegalna trgovina z deli živali se po zaslužkih uvršča takoj za trgovino z drogami in orožjem.
Reuters
Onesnaženje s plastiko, ta se v okolju razgradi v okoli 500 letih, je eden največjih okoljskih težav planeta. Delce plastike so našli v zraku, pijači, pitni vodi, hrani.
Profimedia

Nemi gozdovi in prazne stepe

"Planet Zemlja je dinamičen planet. Neprestano premikanje zemeljske skorje, spreminjanje atmosfere, nihanja temperatur je gonilo evolucije življenja, ki je na Zemlji staro že štiri milijarde let. Vrste se spreminjajo, izumirajo in nastajajo nove. Tako je bilo in bo tudi v bodoče. Masovna izumiranja so navadno potekala geološko gledano relativno skokovito in ob katastrofalnih spremembah v zemeljski klimi. Obdobja med takimi izumiranji (mejniki) paleontologi na osnovi fosilov okamnelega življenja opredeljujejo kot geološka obdobja. To skokovito pa v geološkem smislu pomeni več tisočletij ali sto tisočletij. Danes smo priča izjemno hitremu izumiranju vrst že kar v nekaj zadnjih desetletjih. To je tisto, kar ni naravno - in je zaskrbljujoče. V razvitem svetu tega ne vidimo jasno, saj smo svojo biodiverziteto prepolovili pred stoletji. V razvijajočem svetu pa je stanje izgubljanja biodiverzitete grozljivo. Gozdovi, razen narodnih parkov, so v veliki meri nemi, stepe prazne. Džungle, ki jih vidimo z letala v tropskih krajih, se pred našimi očmi spreminjajo v plantaže oljnih palm, kavčukovcev, banan in podobno," je v komentarju na poročilo zapisal mag. Slavko Polak, kustos biolog iz Notranjskega muzeja v Postojni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta