Po dveh nesrečah letal 737: Boeing vgradil sistem, ki se lahko pokvari?

STA, VČ
18.03.2019 21:38
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ameriški proizvajalec letal Boeing je po dveh nesrečah letal 737 max 8 v petih mesecih pod preiskavo ministrstva za promet ZDA kot tudi ministrstva za pravosodje, poroča Wall Street Journal. Ni še jasno, ali sta preiskavi povezani ali potekata vsaka zase.
Ministrstvo za promet je preiskavo uvedlo že po tragični nesreči letala Boeing 737 max 8 družbe Lion Air oktobra lani v Indoneziji, ko je umrlo vseh 189 ljudi na krovu. Ta preiskava sedaj vključuje tudi nesrečo boeinga 737 max 8 družbe Ethiopian Airlines 10. marca letos pri Adis Abebi. Wall Street Journal poroča, da je dan po nesreči v Etiopiji velika porota v Washingtonu potrdila preiskovalne naloge ministrstvu za pravosodje, ki od Boeinga zahtevajo dokumente, elektronska sporočila in podobno.
Ministrstvo za promet preiskuje sistem varnega letenja, ki ga sumijo, da je igral vlogo pri nesreči v Indoneziji in potem tudi v Etiopiji.
Wall Street Journal je že novembra lani poročal, da Boeing ni posvaril letalskih družb glede morebitnih nevarnosti, povezanih s tem novim, menda kompliciranim sistemom kontrole leta proti zastoju letala in izgubi višine.
Poenostavljena zgodba, ki počasi nastaja po dveh nesrečah, je ta, da je Boeing v nova letala vgradil sistem, ki se lahko pokvari in med letom nos letala potisne navzdol, pilot pa ne more narediti praktično nič. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta