Po streljanju na Danskem: "Nedolžnim družinam se je naša lepa in običajno varna prestolnica spremenila v delčku sekunde"

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
04.07.2022 17:45

V strelskem napadu v nakupovalnem središču v Köbenhavnu trije mrtvi, štirje hudo ranjeni, še več poškodovanih v paničnem begu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premierka Mette Frederiksen in pravosodni minister Mattias Tesfaye sta v spomin na žrtve pred vhodom v nakupovalno središče Fields danes položila cvetje.
Ritzau Scanpix

V streljanju v enem največjih skandinavskih nakupovalnih središč Fields, le pet kilometrov oddaljenem od strogega centra Köbenhavna, so v nedeljo pozno popoldne umrli trije ljudje, več je bilo ranjenih. Policija je kmalu po napadu aretirala 22-letnega Danca, ki naj bi deloval sam, njegovi motivi pa za zdaj ostajajo nejasni, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po zadnjih podatkih naj ne bi šlo za teroristično dejanje. Izmed smrtnih žrtev sta bila danska najstnika, fant in dekle, oba stara 17 let, in pa 47-letni ruski državljan, ki je živel na Danskem, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Stanje štirih ranjenih, ki so jih prepeljali v bolnišnico, je bilo včeraj sicer stabilno, vendar še vedno kritično. Med temi huje ranjenimi sta po dva danska in dva švedska državljana. Slednja sta 50-letni moški in 16-letno dekle, za katera ni jasno, ali na Danskem živita ali pa sta se tam mudila le na obisku. Še več ljudi se je poškodovalo, medtem ko so v paniki zapuščali prizorišče, niso pa bili ustreljeni.

Osumljenca so aretirali na parkirišču, nedaleč od nakupovalnega središča, zgolj 18 minut po napadu, ki se je zgodil okoli 17.30. Domnevni napadalec naj bi bil stari znanec policije, "vendar le obrobno". "Ni nekdo, ki bi ga posebej poznali," je na tiskovni konferenci povedal načelnik köbenhavnske policije Soren Thomassen. Ob tem je dodal, da pa je osumljenec znan psihiatričnim službam. Svoje žrtve je izbral naključno in za zdaj nič ne kaže, da bi šlo za teroristično dejanje, čeprav motiv ostaja neznan, je še povedal načelnik. Preiskava je do zdaj tudi pokazala, da napad ni bil rasistično ali kako drugače motiviran, čeprav policija tega še ni povsem izključila. Osumljenca so prijeli s puško in nožem v roki ter s strelivom. Danes naj bi bil po poročanju britanske tiskovne agencije Reuters obtožen umorov že stopil pred sodnika. Kasneje se je izvedelo, da so ga za najmanj 24 ur zaprli v psihiatrično ustanovo.

Priče, ki jih navajajo danski mediji, so opisale, da je osumljenec poskušal prevarati ljudi, češ da je njegovo orožje ponarejeno, da bi jih tako pripravil do tega, da se mu približajo. Po prvih strelih se je proti izhodu iz nakupovalnega središča panično zgrnilo več kot sto ljudi.

"Nedolžnim družinam, ki so se odpravile po nakupih ali preprosto hotele v miru pojesti večerjo, se je naša lepa in običajno varna prestolnica spremenila v delčku sekunde. Dance bi rada spodbudila, da v teh težkih časih stopijo skupaj in pomagajo drug drugemu." je ob napadu izjavila danska predsednica vlade Mette Fredriksen. Napad je Dansko pretresel po koncu sicer radostnega tedna, saj je država gostila prve tri etape znamenite kolesarske dirke Tour de France. Kolesarje je ob cestah po vsej državi spodbujalo sto tisoče Dancev.

Streljanje se je zgodilo le teden dni po napadu v središču norveške prestolnice Oslo, ki je terjal dve smrtni žrtvi, je spomnila Slovenska tiskovna agencija (STA). Zadnji strelski napad v danski prestolnici se je zgodil februarja 2015, ko so islamistični teroristi ubili dve osebi in ranili pet ljudi.

Danska varnostna in obveščevalna služba je zapisala, da na Danskem trenutno obstaja resna nevarnost terorističnega napada, pri čemer največjo grožnjo pomeni "militantni islamizem". Nevarnost napadov desničarskih skrajnežev na Danskem je trenutno takšna kot običajno. Zaradi napada so odpovedali koncert, ki naj bi ga bil imel pevec Harry Styles v nedeljo v Köbenhavnu ​nedaleč stran od nakupovalnega središča, pa tudi prireditev ob koncu danskih etap Tour de Francea, ki naj bi jo bil gostil danski prestolonaslednik Frederik. "V mislih sva z žrtvami, njihovimi svojci in vsemi, ki jih je ta tragedija prizadela, ter jim hkrati izrekava iskreno sožalje," sta sporočila danska kraljica Margareta ter prestolonaslednik, njen sin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta