Podala sta se na "odsvetovano pustolovščino", v Braziliji že več dni iščejo pogrešanega britanskega novinarja

M.R.
08.06.2022 13:48

V Braziliji že več dni iščejo pogrešanega britanskega novinarja in borca za pravice staroselcev. A številni kritizirajo oblasti, da so se odzvale prepočasi. Oglasila se je tudi Britančeva žena.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogrešana dvojica je izginila v amazonskem deževnem pragozdu.
REUTERS

Brazilska policija preiskuje izginotje 57-letnega britanskega novinarja Doma Phillipsa v amazonskem pragozdu. Nazadnje so ga videli v nedeljo, ko je bil z nekdanjim višjim predstavnikom zvezne agencije Funai Brunom Pereiro na delovnem potovanju po odročnem območju džungle, kjer živijo številni staroselci, poleg njih pa se tam gibljejo tudi tihotapci kokaina, nelegalni lovci in ribiči. 

Vlada je v iskanje pogrešane dvojice na območju, ki je po površini večje od Avstrije, vključila mornarico, vojsko in zvezno policijo. 41-letni Pereira se je kot nekdanji predstavnik vladne agencije za zaščito staroselcev Funai pogosto prepiral z ribiči, ki so osiromašili zaloge rib, policija pa sumi, da so prav te nenehne napetosti glavni razlog za izginotje pogrešanih.

Vodja notranjega ministrstva brazilske zvezne države Amazonas Guilherme Torres je za agencijo Reuters dejal, da ni znano, ali sta bila pogrešana žrtev kakega zločina ali pa sta se izgubila. Pri tem je omenil, da je Pereira pred kratkim od ribičev prejel grozilno pismo. 

Policija je zaslišala številne ribiče, enega pa je vklenjenega privedla tudi na policijsko postajo. A njega naj bi privedli zaradi več kršitev iz preteklosti, ki so bile povezane s posedovanjem orožja. 

Zaradi izginotja Phillipsa in Pereire, ki imata večletne izkušnje z delom v amazonski džungli, so na nogah številne organizacije za človekove pravice, okoljevarstveniki pa tudi politiki in zagovorniki svobode medijev. Družini pogrešanih pa sta pozvali oblasti, naj še okrepijo iskanje. V čustveno nabitem televizijskem nagovoru je Phillipsova žena Alessandra Sampaio s solzami v očeh dejala: "Četudi jaz ljubezni svojega življenja ne bom našla živega, pa ju je, prosim, treba najti."

Združenje staroselcev doline Javari, ki je prvo javno oznanilo pogrešanje obeh moških, je kritiziralo brazilske varnostne sile, da nepotrebno zavlačujejo iskanje. Mornarica je namreč iskanje začela v ponedeljek zvečer, vojska pa je šele v torek pripeljala svoje enote, ki se s patruljnimi čolni gibajo po okoliških vaseh. 

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki ga je Phillips na novinarskih konferencah večkrat soočil s težkimi vprašanji o vse šibkejšem okoljevarstvenem nadzoru, je dejal, da sta se pogrešana podala na "odsvetovano pustolovščino". "Lahko bi šlo za nesrečo, lahko, da sta bila usmrčena, marsikaj se je lahko zgodilo. Upam in molim, da bosta kmalu najdena," je dodal. 

Pereria, ki so ga v času Bolsonarove oblasti strmoglavili s položaja v agenciji Funai, je neodvisno sodeloval s staroselskimi skupinami. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta