Podrobnosti o aretaciji v hrvaški vladi: Ministra odnesla SMS-sporočila

Jon Knez Jon Knez
20.02.2022 19:43

V sklopu akcije Uskoka je bil zaradi suma zlorabe položaja prijet zdaj že nekdanji hrvaški minister Darko Horvat.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Darka Horvata (levo) je premier Plenković kmalu po pridržanju razrešil s položaja ministra za prostor, gradbeništvo in državno premoženje.
Epa

Na Hrvaškem je v soboto stekla akcija policije in Uskoka (hrvaškega urada za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala), v kateri je bil zaradi suma zlorabe položaja pridržan minister za prostor, gradbeništvo in državno premoženje Darko Horvat iz vrst vladajoče stranke HDZ. Na ministrovem domu v Medžimurju so preiskovalci opravili hišno preiskavo, nato pa ga odpeljali na zaslišanje v Zagreb. Kmalu zatem je bila sklicana izredna tiskovna konferenca hrvaške vlade, na kateri je premier Andrej Plenković dejal, da Horvat, če bo ostal v zaporu, ne bo mogel biti več minister in ga je razrešil s položaja ministra. Plenković je še poudaril, da vlada v saboru ohranja večino in da ni potrebe po predčasnih volitvah, za kar se zavzema opozicija. Hkrati je pozval vodjo Dorha (Državnega odvetništva Republike Hrvaške) k pojasnitvi, zakaj se je preiskovalcem tako mudilo prijeti ministra. Horvatu je bil po zaslišanju zaradi morebitnega vplivanja na priče odrejen mesec dni pripora v zaporu Remetinec. Kot je za hrvaške medije povedal Horvatov odvetnik, nekdanji minister krivdo zanika in je že napovedal pritožbo.

Uskok je medtem sporočil, da zdaj že nekdanjega ministra preiskujejo zaradi suma zlorabe položaja v obdobju prve Plenkovićeve vlade, ko je med letoma 2018 in 2020 opravljal funkcijo ministra za gospodarstvo. Kot je prvi poročal hrvaški portal Telegram.hr, naj bi bil Horvat v času prejšnjega ministrovanja pritiskal na svoje podrejene, da dodelijo finančne podpore medžimurskim podjetjem, ki so bila v Horvatovem interesnem krogu. Šlo naj bi za okoli 2,6 milijona kun (345 tisoč evrov) nezakonitih sredstev.

Pod drobnogledom preiskovalcev naj bi bilo, kot neuradno poroča Telegram.hr, skupaj šest hrvaških državljanov, med njimi tudi nekdanji minister za kmetijstvo Tomislav Tolušić in aktualni podpredsednik vlade iz vrst srbske manjšine Boris Milošević. Tudi ona naj bi bila lobirala za finančno podporo raznim podjetjem. Vpleten naj bi bil tudi minister za delo Josip Aladrović, ki ga sumijo nezakonitih zaposlitev v Hrvaškem zavodu za pokojninsko zavarovanje, ki ga je vodil, preden je postal minister. Našteti za zdaj ostajajo samo v okvirih preiskav, pridržan je bil le Horvat.

Horvat, čigar pridržanje je dvignilo največ prahu, je bil po poročanju hrvaških medijev pod drobnogledom Uskoka vse od afere Rimac maja 2020, ko so preiskovalci zaradi suma korupcije pridržali članico HDZ in nekdanjo vladno uslužbenko Josipo Rimac. Poleg nje je bila v afero vpletena še Horvatova nekdanja pomočnica na gospodarskem ministrstvu Ana Mandac, prav tako osumljena malverzacij. Prav njeno pričanje naj bi privedlo do Horvatovega prijetja, poročajo osrednji hrvaški mediji.

Telegram.hr je dan po akciji Uskoka, ekskluzivno objavil nekatera SMS-sporočila, ki so jih preiskovalci našli v telefonu Ane Mandac in naj bi bila eden ključnih dokazov proti Horvatu v povezavi z nezakonitimi finančnimi podporami. Ana Mandac naj bi bila tudi posrednik med Horvatom in podrejenimi, ki jim je javljala, katerim podjetjem je treba nakazati denar. Eno od ključnih sporočil, iz katerega gre sklepati, da so bile podpore nezakonite, je Ana Mandac 10. decembra 2018 ob 18.34 prejela od sodelavke z gospodarskega ministrstva. "Če boš govorila z ministrom, ga opozori, da bo odgovarjal za svoja dejanja, če bo revizija odkrila podporo," prenaša Telegram.hr.

Ni pa afera Horvat prva, ki je v zadnjem času prizadela Plenkovićevo vlado in HDZ. Spomnimo, 10. novembra 2021 je hrvaška policija po nalogu Evropskega javnega tožilstva prijela nekdanjo ministrico za regionalni razvoj in evropske sklade Gabrijelo Žalac. Šlo je za afero Softver glede porabe evropskih sredstev pri nabavi več kot dva milijona evrov vrednega informacijskega sistema, ki ga je 85-odstotno financirala Evropska unija. Gabrijela Žalac je bila skupaj še s tremi hrvaškimi državljani osumljena, da je prilagajala načrte za nabavo informacijskega sistema v prid vseh soosumljenih splitskih podjetnikov. Kazniva dejanja naj bi se bila zgodila v letih 2017 in 2018. Iz pripora je bila izpuščena v začetku letošnjega leta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta