(POGLED) Brexit in bruseljski učinek

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: EPA
Epa

V pogajanjih z Evropsko unijo o trgovinskih odnosih po brexitu je britanska vlada utrdila svoje zahteve po popolni suverenosti. V prihodnosti želi brez kakršnega koli vmešavanja Evropske komisije določiti vsa pravila o varnosti, okolju, zdravju, pravicah delavcev in subvencijah britanskim podjetjem. To je v redu. Vztrajanje pri pravici do odstopanja od pravil notranjega trga EU je popolnoma v skladu s pomenom suverenosti. Težava je v tem, da tudi britanska vlada poskuša ohraniti dostop Združenega kraljestva do notranjega trga po svojih pravilih. Tako želi na primer pravico do upoštevanja lastnih sanitarnih pravil za pridelavo piščancev (z omogočeno uporabo klora) in nato prodajo piščancev v države EU, kjer pa veljajo drugačna pravila. Ne glede na to, da je EU tudi suverena entiteta s pravico odločanja in uveljavljanja lastnih standardov ter uvajanja carin na uvoz, ki krši njena pravila.

Paul De Grauwe
Project Syndicate

Kako lahko sklenemo trgovinski dogovor, če obe strani zahtevata popolno suverenost? Pogajanja imajo dvoje posledic. Prvič, to pomeni, da se vsaka stranka samostojno odloči, kateri zakoni se bodo uporabljali v njeni pristojnosti. Tako morajo vsa podjetja, ki prodajajo v Združenem kraljestvu (vključno s podjetji s sedežem v EU), upoštevati zakone Združenega kraljestva; vsa podjetja, ki prodajajo v EU (vključno s podjetji s sedežem v Združenem kraljestvu), pa morajo upoštevati zakonodajo EU.

Druga posledica je, da se vsaka stranka neodvisno odloči, kako bo nadzorovala skladnost znotraj svojih meja. Podjetja, ki tega ne upoštevajo, so sankcionirana, vsaka stranka pa se lahko svobodno odloči o naravi teh sankcij (prepoved prodaje, uvedba carin itd.). Tako se bodo podjetja iz Združenega kraljestva, ki v EU prodajajo izdelke, ki niso v skladu z zakonodajo EU, soočila s sankcijami, ki jih je EU sprejela, enako velja za podjetja, ki prodajajo v Združenem kraljestvu.

Trgovinski dogovor, ki temelji na popolni suverenosti, je bilo mogoče hitro doseči in ga enostavno uresničiti. Skupnih odborov, ki bi bili pristojni za pogajanja o posebnostih, kako se bodo pravila in predpisi v obeh jurisdikcijah razlikovali, ali za zapletene postopke za reševanje sporov ob morebitnih odstopanjih, ne bi bilo treba ustanavljati. Odločanje takšnih odborov ponavadi traja dolgo in vedno bodo ob tem prisotna vroča vprašanja, ki sprožijo kronični ali vsaj navidezno trajni spor med trgovinskimi partnerji.

Nasprotno pa bi bil model popolne suverenosti v prihodnosti razmeroma enostaven za upravljanje, saj bi vsaka stran obdržala svojo moč, da prepozna razlike pri pravilih in jih sankcionira, kot se ji zdi primerno. Po sklenitvi takšnega posla bi se seveda težko, če ne celo nemogoče, izognili nesimetričnemu razvoju v prihodnosti, ker je notranji trg EU največji na svetu.

Ta asimetrija bo skoraj vedno pripeljala do tako imenovanega bruseljskega učinka. Podjetja iz Združenega kraljestva bodo sama vneto upoštevala pravila EU, da bodo lahko izkoristila dostop do evropskega trga. Če tega ne bi storili, bi nastale velike izgube bodisi zaradi sankcij ob neizpolnjevanju pravil bodisi zaradi zasega tega dela trga konkurentom. Nasprotno pa je trg Združenega kraljestva razmeroma majhen. Z vidika evropskih podjetij bi opustitev tega trga lahko povzročila nekaj izgub, vendar bi bilo to malo v primerjavi s trpljenjem britanskih podjetij, ki so izgubila dostop do trga EU.

Epa

Ta asimetrija bo močno vplivala na prihodnje vlade Združenega kraljestva in jih opominjala, naj svoje zakone uskladijo z zakonodajo EU. In to ne le v bližnji prihodnosti, temveč za nedoločen čas. Čeprav je sedanja vlada Združenega kraljestva odločena, da se bo temu pritisku uprla, bo britanska podjetja vedno bolj postavljala v konkurenčno slabši položaj. Njihovi proizvodni stroški se bodo morali prilagajati trgu Združenega kraljestva po pravilih Združenega kraljestva in za (veliko večji) trg EU po pravilih EU. Prej ali slej bi bila vlada Združenega kraljestva prisiljena priznati resnično stanje.

Čeprav so bila sedanja pogajanja med EU in Združenim kraljestvom pogosto neuspešna in bi kmalu lahko zamudili skrajni rok, bi še vedno lahko prišli do trgovinskega sporazuma, ki bi temeljil na strogi razlagi suverenosti. Sčasoma bo bruseljski učinek uskladil zakone Združenega kraljestva z zakonodajo EU. Danes ni treba poskušati ničesar vsiliti. Za to bo poskrbel trg.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta