(POGLED) Kaj so globalne grožnje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ob človeških žrtvah so nedavni zelo obsežni požari v Avstraliji uničili okrog 2500 domov, pobili na stotine milijonov živali, zlomili gospodarstvo in močno vplivali na vlado. Na vrhuncu petih najbolj vročih in sušnih let so požari le še poudarili obsežnost in zapletenost svetovnih izzivov, s katerimi se soočamo. Tako izbruh covida-19, ki se je začel širiti na Kitajskem, prešel pa je z živali na človeka, zdaj predstavlja novo grožnjo za gospodarstvo in socialno življenje po vsem svetu.
Večji del dvajsetega stoletja smo bili prepričani, da za vsako težavo obstaja preprosta tehnološka rešitev. Cepljenja in antibiotiki bi nas ohranjali zdrave, zelena revolucija bi nas hranila, gospodarska rast pa bi plačala za naše šole in bolnišnice. A današnji požari in epidemije jasno kažejo, da tveganja, s katerimi se sooča človeštvo, niso tako enostavna in da jih ne bo mogoče obvladati z enostavnimi in hitrimi rešitvami.
Razmislimo o pokrajini. Milijonu vrst živali grozi izumrtje, uničujočih učinkov podnebnih sprememb se zaveda že veliko ljudi, preseljevanja narodov so vedno bolj običajna, svetovne demokracije so v rokah strankarske polarizacije in skepticizma do znanosti in strokovnosti. Od daleč je težko razločiti izhodišče, zato potrebujemo novo zgodbo, ki izzive današnjega časa obravnava skupaj s kompleksnostjo celotnega planetarnega sistema. V ta namen je mednarodna raziskovalna organizacija Future Earth nedavno objavila prispevek z naslovom Our Future On Earth 2020, ki naše razvijajoče se perspektive povezuje z nedavnimi ugotovitvami raziskav in obstoječim razvojem - od poplav in pomanjkanja pitne vode do naraščajočega populizma. Poročilo s pomočjo vpogledov raziskovalcev fizikalnih in družboslovnih znanosti razloži, kaj poganja trenutno dogajanje in kako se lahko premaknemo v bolj trajnostno smer.

Reuters
Amy Luers
Osebni Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta