(POGLED KOMISARKE) Razcvet digitalnih zagonskih podjetij

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera

Novembra lani sem imela priložnost sodelovati na vrhu za zagonska podjetja Startup Summit v Sofiji in deliti nekatere zgodbe inovativnih in uspešnih zagonskih podjetij iz Srednje in Vzhodne Evrope ter Zahodnega Balkana. Na dogodku, ki je omogočil odličen vpogled v hitro spreminjajoči se svet digitalnih in drugih zagonskih podjetij v tem delu Evrope, sem ugotovila, da inovacij in podjetništva ne manjka.
Na vrhu v Sofiji je bila podpisana skupna izjava o ustanovitvi dveh novih mrež v pomoč zagonskim podjetjem v tej regiji, da bi se učinkoviteje razvijala: mreže Startup Europe za Zahodni Balkan in mreže Startup Europe za Srednjo in Vzhodno Evropo. Izjavo je podpisalo skupaj osem držav iz Srednje in Vzhodne Evrope (Bolgarija, Hrvaška, Češka, Madžarska, Romunija, Slovenija, Slovaška in Poljska) ter šest držav z Zahodnega Balkana (Albanija, Bosna in Hercegovina, Kosovo, Črna gora, Srbija in Severna Makedonija), s čimer so se dogovorile, da formalno opredelijo in podaljšajo svoje sodelovanje ter tako zagonskim podjetjem iz regije omogočijo boljši dostop do strokovnega znanja in priložnosti za rast.
Zdaj, samo pet mesecev pozneje, bosta mreži zaživeli. Generalna skupščina mrež bo potekala 20. marca v kraju Cluj-Napoca v Romuniji med vrhom Startup Europe Summit 2019. Članice posamezne mreže, tj. nacionalne organizacije, ki si prizadevajo za razvoj zagonskih podjetij in njihovo rast, trenutno pripravljajo skupni okvir za delovanje mrež, ki bo opredeljeval tudi sodelovanje in upravljanje. K sodelovanju bomo povabili nove organizacije iz različnih nacionalnih zagonskih ekosistemov, da bosta mreži postali čim bolj celoviti in učinkoviti.

Marija Gabriel
Evropska Komisija
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta