Pol stoletja na dnu morja

ZUR
23.07.2019 18:46

Po več kot 50 letih so končno našli francosko podmornico, ki je potonila v Sredozemskem morju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ostanki podmornice ležijo več kot dva kilometra pod gladino morja.
EPA

Francoska mornarica je po več kot 50 letih našla pogrešano podmornico La Minerve, ki je 27. januarja 1968 izginila v Sredozemskem morju skupaj s celotno 52-člansko posadko. Plovilo so v nedeljo odkrili na morskem dnu v bližini pristaniškega mesta Toulon ob južni francoski obali. Florence Parly, francoska obrambna ministrica, je ob tej novici na twitterju zapisala, da gre za velik uspeh in tehnološki dosežek ter hkrati veliko olajšanje. "Mislim na družine, ki so toliko časa čakale na ta trenutek," je še zapisala.
V začetku letošnjega leta so oblasti zaradi vnovičnih zahtev svojcev umrle posadke, naj poiščejo njihove posmrtne ostanke, sprožile novo iskalno akcijo, v kateri so s pomočjo napredne opreme izdelali modele tokov in plimovanja v Sredozemskem morju. Ponovno so preučili tudi podatke iz časa nesreče, vključno s seizmičnimi meritvami, ki nakazujejo, da je podmornica eksplodirala, ko se je potopila na morsko dno.
Neimenovani višji častnik francoske mornarice je za tiskovno agencijo France Presse (AFP) dejal, da je razbitine, ki ležijo 2370 metrov pod morsko gladino in 45 kilometrov od Toulona, odkrila ladja Seabed Constructor ameriške družbe Ocean Infinity, ki je lani sodelovala pri iskanju potopljene podmornice San Juan ob obali Argentine. Iskalna ekipa je La Minerve na morskem dnu našla s pomočjo podvodnih dronov. Posnetki z njihovih kamer sicer kažejo, da je podmornica prelomljena na tri dele, vendar se na enem od njih jasno vidijo prve tri črke njenega imena. V pogovoru za francoski časopis Le Monde je spregovoril tudi sin poveljnika podmornice Andre Fauve, ki je dogodek označil za izredno čustven trenutek za vse prizadete družine. "Mnogo ljudi me je med iskanjem podpiralo, ker niso želeli, da bi se počutil osamljenega, vendar niso verjeli, da bomo kdaj našli razbitine," je povedal.
Na dan izginotja je La Minerve sodelovala v vojaški vaji, nato pa je izginila. Naslednji dan, potem ko se ni vrnila v bazo, so sprožili alarm; iskalo jo je okoli 20 čolnov, helikopterjev, letal in celo podmornica, ki jo je upravljal francoski oceanograf Jacques Cousteau, a jim je ni uspelo locirati. Od takrat je steklo več neuspešnih iskalnih akcij. Vzrok za nesrečo podmornice, ki je potonila v zgolj štirih minutah, še vedno ni znan, čeprav naj bi bila po prvih navedbah imela težave s krmilom. Družine umrlih zato upajo, da bodo razbitine po več kot petih desetletjih končno odgovorile na številna vprašanja in pomagale razkriti resnico.
Šestdeseta leta minulega stoletja, ko je izginila podmornica La Minerve, so bila usodna za številne podmorniške posadke, saj se je po vsem svetu zgodilo veliko nesreč. Aprila 1963 je tako v vodah pri polotoku Cape Cod v ZDA skupaj s 129 člani posadke potonila ameriška jedrska podmornica Thresher, 99 podmorničarjev je umrlo tudi ob nesreči ameriške podmornice Scorpion v Atlantiku leta 1968. Istega leta je v severnem Pacifiku s tremi jedrskimi izstrelki na krovu izginila sovjetska podmornica K-129, ki so jo v tajni operaciji leta 1974 našle ZDA. V letu 1968 je na svojem krstnem potovanju izginila tudi izraelska podmornica Dakar z vsemi 69 člani posadke. Našli so jo šele leta 1999 v vodah okoli grškega otoka Kreta.
V tem tisočletju velja za najhujšo znano podmorniško nesrečo eksplozija v ruski podmornici Kursk, ki je 12. avgusta 2000 potonila na dno Barentsovega morja, pri tem je umrlo vseh 118 podmorničarjev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta