Predsednica Evropske komisije: Podjetja ne smejo pristati na ruske zahteve. Plačevanje plina v rubljih je kršenje sankcij

STA, Va
27.04.2022 08:36

Rusija je ustavila dobavo plina Poljski in Bolgariji, Gazprom pa grozi z dodatnim zmanjšanjem količin za Evropo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Rusija je danes, kot je napovedala, ustavila dobavo zemeljskega plina Poljski in Bolgariji. Ruska družba Gazprom je ob tem zagrozila z dodatnim zmanjšanjem količin plina v Evropo, če bosta državi jemali plin iz tranzita.

"Bolgarija in Poljska sta tranzitni državi. Če bosta nedovoljeno jemali ruski plin iz količin, namenjenih drugim državam, bomo zmanjšali dobavo za količino v višini odvzetega plina," so sporočili iz ruske družbe. Poljska ministrica za podnebje Anna Moskwa je potrdila, da od jutranjih ur plin po plinovodu Jamal ne prihaja več.

"Pred tem izsiljevanjem ne bomo popustili"

Poljski premier Mateusz Morawiecki je dejal, da njegova država ne bo popustila pred izsiljevanjem Rusije. Tudi bolgarski premier Kiril Petkov je rusko dejanje označil za izsiljevanje. Morawiecki je zatrdil, da Poljska od jeseni ne bo več potrebovala ruskega plina, ustavitev dobav pa je označil za neposredni napad na Poljsko ter na energetsko varnost celotne Evrope. Petkov pa je dejal, da je rusko izsiljevanje nesprejemljivo ter predstavlja grobo kršitev pogodb. "Pred tem ne bomo popustili," je dodal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Iz drugih članic EU za zdaj o motnjah pri dobavi plina ne poročajo. Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je povedal, da plin prihaja kot načrtovano. Dejal je še, da so našli rešitev za plačevanje plina prek računa v banki Gazprombank in ga še naprej plačujejo v evrih.

Dobave nemoteno potekajo tudi v Avstrijo, kjer je kancler Karl Nehammer prav tako zatrdil, da Dunaj plina ne plačuje v rubljih, kot so poročali ruski mediji. Takšne novice je označil za lažne, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Nemški gospodarski minister Robert Habeck je dejal, da spremljajo razmere, plin pa za zdaj v Nemčijo prihaja nemoteno.

Ursula von der Leyen: To je nov dokaz, kako nezanesljiv dobavitelj je Rusija

Rusija je že v torek sporočila, da bo Poljski in Bolgariji ustavila dobavo plina, ker nista izpolniti zahteve po plačilu plina v rubljih. Poljske oblasti so v torek zagotovile, da se je država pripravljala na takšen scenarij in da so skladišča plina trenutno napolnjena 76-odstotno, medtem ko so bila pred leto dni napolnjena 39-odstotno. Poleg tega je poraba plina zdaj manjša kot pozimi. Tudi v Bolgariji so zagotovili, da zaradi morebitne ustavitve dobave kratkoročno ne bodo imeli težav.

Kremelj je po uvedbi sankcij proti Rusiji zaradi njenega napada na Ukrajino države EU opozoril, da jim bo prekinil dobavo plina, če ne bodo plačevale v rubljih z ruskih računov. Ruska odločitev o enostranski prekinitvi dobave plina nekaterim članicam EU je nov poskus Moskve plin uporabiti kot sredstvo za izsiljevanje, se je odzvala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Zatrdila je, da so bili na ta scenarij pripravljeni. Ruski ukrep je označila za nesprejemljiv in neupravičen ter dodala, da je to nov dokaz, kako nezanesljiv dobavitelj je Rusija.

Von der Leynova je zatrdila, da iščejo alternative pri dobavah plina ter delajo na zapolnitvi skladišč plina po EU. Plačevanje ruskega plina v rubljih, če to ni predvideno v pogodbi, predstavlja kršenje sankcij EU proti Rusiji, je opozorila. Napovedala je takojšen, enoten in usklajen odziv EU na ustavitev dobav.

Pojasnila je, da je okoli 97 odstotkov pogodb o dobavi ruskega plina v evrih ali dolarjih. Rusko zahtevo za plačevanje v rubljih je označila za enostransko potezo, ki je v nasprotju s pogodbami. Podjetja, ki imajo pogodbe v evrih oziroma dolarjih, po njenih besedah ne smejo pristati na ruske zahteve. "To bi predstavljalo kršitev sankcij in s tem veliko tveganje za podjetja," je poudarila.

Sosednje države na pomoč Poljski in Bolgariji

"Gazpromova ustavitev dobav plina je nova provokacija Kremlja. A ni presenečenje, da Kremelj uporablja fosilna goriva, da bi nas izsiljeval. Evropska komisija se je na to pripravljala v sodelovanju z državami članicami in mednarodnimi partnerji. Naš odgovor bo takojšen, enoten in usklajen," je poudarila.

Zatrdila je, da bodo zagotovili, da bo imela ustavitev dobave plina najmanjši možni vpliv na evropske potrošnike. 

Poljska in Bolgarija po besedah predsednice Evropske komisije že prejemata plin od svojih sosed v EU, kar kaže na veliko solidarnost med njimi.

Von der Leynova je obenem napovedala nadaljnje zagotavljanje zadostnih dobav in zalog plina na srednji rok. K temu bo pripomogel tudi akcijski načrt za odpravo odvisnosti Evrope od ruskih fosilnih goriv pred letom 2030. Ta načrt, ki ga bo komisija predstavila sredi maja, pa bo na dolgi rok prispeval k zanesljivejši in varnejši dobavi energije.

Predsednica komisije je pozdravila načrt francoskega predsedstva EU, da čim prej skliče zasedanje ministrov EU, pristojnih za energetiko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta