Preiskava proti Trumpovemu družbenemu mediju zaradi suma pranja ruskega denarja

STA, A.L.
15.03.2023 18:45

Zvezni tožilci v New Yorku izvajajo preiskavo podjetja Trump Media, lastnika družbenega medija Resnica družbena, ki ga je ustanovil bivši ameriški predsednik Donald Trump, poročajo ameriški mediji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Trumpa sumijo, da je dobil del denarja iz ruskih virov.

Ustanavljanje družbe Trump Media je bilo težavno zaradi pomanjkanja sredstev. Decembra 2021 je grozil stečaj zaradi blokade nameravane združitve Trump Media in Digital World, tožilci pa so začeli preverjati izvor osmih milijonov dolarjev, ki so do Trumpovega podjetja prišli s Karibov od dveh organizacij, ki ju povezujejo s Kremljem.

Trump Media je dobil prva dva milijona dolarjev od banke Paxum, registrirane v Dominikanski republiki, ki je kot posojilodajalca navedla ES Family Trust. Tožilci so ugotovili, da je delni lastnik Paxum Bank Anton Postolnikov, sorodnik zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina Aleksandra Smirnova, poroča britanski Guardian.

O uvodnem posojilu je na isti način na račun Trumpovega podjetja prišlo še šest milijonov dolarjev. Smirnov nadzira rusko pomorsko podjetje Rosmoport, pred tem pa je bil med drugim namestnik pravosodnega ministra Rusije in član Putinovega kabineta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta