Preobrat v bitki za ključno mesto v Donecku, objavljeni so novi zemljevidi vojne v Ukrajini

M.R.
15.10.2024 10:48

Ukrajinske sile so spet zavzele položaje, ki jih je v bližini Pokrovska pred tem zasedla Rusija, sicer pa ruska vojska še naprej vrši pritisk na to mesto v regiji Doneck, poroča ameriški Inštitut za preučevanje vojne (ISW).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zemljevid ukrajinskih in ruskih položajev v bližini mesta Pokrovsk.
ISW

Rusija je sprožila ofenzivo proti mestu, ki je ključno cestno in železniško vozlišče za oskrbo ukrajinskih enot na vzhodu države. Rusko obrambno ministrstvo in proruski vojaški blogerji trdijo, da so ruske sile napredovale v bližini mesta. Zavzele naj bi kraja Mihailijka in Cukurine. 

Moskva nadaljuje ofenzivo vzhodno od Pokrovska, nek vir pa je v nedeljo poročal, da so ruske sile v napadih začele uporabljati oklepna vozila in da so z raketo zrak-zemlja Kh-38ML zadele rudnik Koročenka na vzhodnem krilu kraja Selidove. 

ISW sedaj poroča, da posnetki s terena kažejo, da Ukrajinci napredujejo jugovzhodno od Pokrovska, v bližini vasi Selidove. "Kijev je znova zavzel izgubljene položaje blizu vasi, ruske sile pa so pred kratkim napredovale v bližini Torecka, Donecka in Velike Novoselke," so zapisali v poročilu. 

Opisali so tudi, kako so ruske sile nadaljevale napade v obmejnem območju med regijama Doneck in Zaporožje, kjer so dosegle napredek. Ruski in ukrajinski viri so poročali, da so med vikendom deli 336. brigade mornariške pehote in 394. motorizirani pehotni polki ruske vojske napadli položaje v bližini Levadina in prebili ukrajinsko obrambo. 

Ruski vojni blogerji trdijo, da je Moskva zavzela Levadin in napredovala do južnega roba Novodarivke, ISW pa trdi, da za zdaj ni vizualnih dokazov za te trditve.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta