Prihaja nemški veleposlaniški par

Delitev delovnega mesta v diplomatski službi: prvič bo funkcijo nemškega veleposlanika v Sloveniji izmenjaje opravljal zakonski par

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nemški veleposlaniški par, Natalie Kauther in Adrian Pollmann, kmalu v Sloveniji
Tagesschau

Natalie Kauther in Adrian Pollmann sedita v svoji kuhinji - tudi pri njima se je ta zaradi pandemije covida-19 začasno spremenila v domačo pisarno - ter za informativno televizijsko oddajo Tagesschau govorita o tem, kako bosta začela avgusta orati ledino. O tem je na nemški televiziji ARD v nedeljo zvečer poročala novinarka Sabine Müller.

Pionirsko delo

"Ja, malce gre za pionirsko delo," meni Kautherjeva. "Seveda sva vznemirjena in se sprašujeva, kako bo stvar delovala, saj na funkcijo veleposlanika gledava s spoštovanjem in ponižnostjo," doda Pollmann, je zapisano na spletni strani ARD. Zakonca, stara 45 in 43 let, sta oba po izobrazbi pravnika in od leta 2005 naprej zaposlena na nemškem zunanjem ministrstvu. Izkušnje z delitvijo delovnega mesta že imata: pred nekaj leti sta si delila funkcijo namestnika nemškega veleposlanika v Sarajevu. Ampak tedaj je šlo za funkcijo namestnika, tokrat pa gre za funkcijo veleposlanika, kar je nekaj povsem drugega. In za veleposlanika prideta kam? V Ljubljano!
Ker je bila po nekaj letih zdaj v Berlinu spet na vrsti običajna rotacija v tujino, sedanji nemški veleposlanik Klaus Peter Riedel je v Slovenijo prišel julija 2016, sta zakonca Kauther-Pollmann aktivno lobirala za model delitve delovnega mesta: "Glavni motiv je bilo dejstvo, da želiva in tudi morava preživeti več časa s svojimi otroki, dokler si to še želijo. Zdaj so stari sedem, osem in deset let in nekega dne si tega ne bodo več želeli."

Izmenjava na osem mesecev

Kautherjeva in Pollmann sta pohvalila zunanjega ministra Heika Maasa in druge uslužbence zunanjega ministrstva, da so zelo odprti za nove ideje, tudi za delitev delovnih mest. Vedno namreč ni bilo tako. Toda na ministrstvu pravijo, da se trudijo ostati zanimiv delodajalec, in fleksibilnost je pri tem zelo pomembna. No, čisto čisto nov njun eksperiment v svetu le ni. Britanski zakonski par si je na šest mesecev že pred dvema desetletjema delil veleposlaniško mesto v afriški Gvineji. Nekaj takih primerov naj bi bilo tudi v francoski diplomaciji, smo še izvedeli. V slovenski diplomaciji za zdaj podobnega primera še ni bilo. 
Zakonca Kauther-Pollmann sta morala razmisliti, kako si bosta razdelila štiriletni veleposlaniški mandat v Sloveniji. Na koncu sta se odločila, da si mandata ne bosta razdelila na pol, tako da bi ga vsak opravljal po dve leti, niti se ne bosta tedensko izmenjavala, ampak bosta drug drugega na položaju nemškega veleposlanika v Sloveniji zamenjala vsakih osem mesecev.
"Da bi zadeva uspela, bosta ključnega pomena organizacija in medsebojno dogovarjanje," pravi Kautherjeva. Pollmann jo dopolni: "Glede večine stvari imava skoraj enako stališče. Zato me najina morebitna razhajanja ali razlike v vsaki fazi mandata ne skrbijo preveč."

Dva različna značaja

V Slovenijo nedvomno prihajata veleposlanika z zelo različnima značajema. Pollmann o vsakem stavku trikrat premisli, preden ga izreče, Kautherjeva raje pove stvari naravnost. Vsak od njiju ima tudi svoj stil vodenja uslužbencev. Oba se strinjata, da bosta strogo ločevala čas za službo in za družino. Če bo na primer Kautherjeva v času, ko bo veleposlanica, zbolela, njenega dela ne bo prevzel njen soprog, ampak njen uradni namestnik. Seveda se bosta ti njuni vlogi kdaj tudi prekrivali: na prireditvah, ki se jih bosta zakonca udeleževala skupaj, tisti drugi ne bo le dekorativni dodatek, ampak polnopravni zastopnik Nemčije.
Tudi pomembno vprašanje, kdo bo prvi zasedel veleposlaniški položaj, je bilo hitro razjasnjeno. "Začel bom jaz," pravi Pollmann. Pa ravno moški? Ki so ga v tem trenutku, ko na zunanjem ministrstvu intenzivno forsirajo ženske, na položaj veleposlanika imenovali samo zato, ker ga bo opravljal v tandemu s soprogo? Mar ni to nekoliko sporno? "Sploh ne," odkima Kautherjeva. "Iz upravnopravnih razlogov je nujno, da se stvari odvijejo v tem zaporedju. In tudi nama to popolnoma ustreza."

Drugi spremljajo eksperiment

Za nemško zunanje ministrstvo je ta delitev veleposlaniške funkcije svojevrsten eksperiment. Mnoge, predvsem druge zakonske pare na ministrstvu, zanima, kako se bo iztekel. "Mislim, da obstaja kar nekaj ljudi, ki bodo vse skupaj radovedno opazovali," se namuzne Kautherjeva.
Na nemškem zunanjem ministrstvu je namreč zaposlenih veliko zakonskih parov. Med stalnim osebjem jih je dobrih enajst odstotkov. Je pa res, da zakonski partnerji niso vedno na enaki karierni ravni. Tudi če bo eksperiment KautherPollmann uspel, v prihodnosti ni pričakovati kakšne hude poplave veleposlaniških zakoncev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta