Pripadniki skrajno desničarske skupine Proud Boys so zakuhali nove nerede

ZUR
24.08.2021 15:26
Po umiku antifašistov s parkirišča so Proud Boysi začeli vzklikati: "Čigave ulice? Naše ulice!"
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kaos na ulicah Portlanda
Reuters

Desničarski protest, ki je bil v nedeljo v ameriškem Portlandu, se je sprevrgel v pravi strelski spopad med desničarskimi in antifašistični protestniki. Streljanje je izbruhnilo v središču mesta, potem ko so antifašisti sledili moškemu, ki so ga hoteli pregnati s prizorišča. Moški se je skril za bližnjo električno podpostajo, izvlekel pištolo in začel streljati. Izstrelil je najmanj dve krogli, nakar so začeli proti njemu streljati tudi antifašisti. Predstavniki portlandske policije so potrdili, da so zaradi streljanja prijeli nekega moškega, niso pa poročali, da bi bil v streljanju kdorkoli ranjen.

Incident se je zgodil, ko so protesti proti koncu dneva prerasli v spopade med na stotine udeleženci protestov, pretežno pripadniki skrajne desničarske skupine Proud Boys (Ponosni fantje), in protiprotestniki. Popoldan so pripadniki skupine Proud Boys v vzhodnem predmestju Portlanda streljali s plinskimi pištolami, medtem ko so antifašisti metali pirotehnična sredstva. Nato je med njimi izbruhnil kaotičen ulični spopad, ki je trajal dobro uro.

Vse skupaj se je začelo, je poročal časnik Guardian, ko se je skupina okoli 30 antifašistov, ki so bili skoraj vsi oblečeni v črno in so nosili črne maske, sprehodila mimo prizorišča desničarskega shoda in so se člani skupine Proud Boys pognali za njimi. Na dvorišču bližnje bencinske postaje in trgovine je kmalu za tem odjeknilo več eksplozij ter strelov iz plinskih pištol. Nato so se pripadniki obeh strani za kratek čas umaknili, da so lahko zdravniki oskrbeli ranjence, ki so bili bodisi pretepeni, ustreljeni ali so utrpeli poškodbe zaradi solzivca. Toda premirje ni trajalo dolgo. Člani Proud Boysov so se spravili nad manjše dostavno vozilo, razbili njegove šipe, prerezali gume, z njega pometali ves tovor, pretežno plastenke z vodo, in hudo pretepli voznika.

Po umiku antifašistov s parkirišča so Proud Boysi začeli vzklikati: "Čigave ulice? Naše ulice!"

Desničarski shod že pred prihodom skupine v črno oblečenih antifašistov ni potekal mirno, čeprav je bilo napovedano, da bo, saj so se člani skupine Proud Boys in nekateri drugi udeleženci oddaljili od govorniškega odra, okrašenega z ogromno ameriško zastavo in repliko Kipa svobode, da bi obračunali s tremi ženskami, ki so stale v bližini in v rokah držale transparente z gesli proti shodu. Mnogi od antifašistov so se osredotočili na prvotno lokacijo desničarskega shoda, tam se jih je zbralo okoli dvesto. Čeprav so bili ti aktivisti na začetku mirni, so se nekateri pozneje spravili nad ljudi, za katere so sumili, da so skrajni desničarji.

Pred shodi so portlandski župan Ted Wheeler, mnogi drugi funkcionarji in številne napredne neprofitne organizacije protestnike pozvali, naj raje "izberejo ljubezen". Ena od teh neprofitnih organizacij je tudi Western States Center. V njeni izjavi za javnost, objavljeni po nedeljskih dogodkih, med drugim piše, da direktor organizacije Eric Ward od izvoljenih voditeljev iz sosednjih občin, države in zvezne vlade zahteva, da Portlandu pomagajo pri obvladovanju skrajno desničarskih vdorov v mesto, ki se vrstijo že vse od začetka Trumpove ere. "Kdor misli, da lahko Portland ali katerokoli drugo mesto samo porazi belski nacionalizem, se pošteno moti," je še dodal Ward. Pripadniki Proud Boysov so bili sicer med glavnimi akterji neredov v ameriškem kongresu 6. januarja, ko jih je k zasedbi veličastne parlamentarne stavbe pozval bivši ameriški predsednik Donald Trump, ki ni hotel priznati volilnega poraza.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta