Putin govoril, vlada odstopila

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
15.01.2020 17:11

Ruski predsednik Vladimir Putin je naznanil referendum o ustavnih spremembah za povečanje pristojnosti parlamenta in premiera po svojem odhodu z oblasti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vladimir Putin je bil predsednik od leta 2000 do 2008 in od 2012. do zdaj, vmes je vodil vlado, Medvedjev pa od 2008 do 2012, odtlej je premier.
Foto: EPA

Govori ruskega predsednika Vladimirja Putina, pa naj gre za večurno redno letno tiskovno konferenco ali letni nagovor ljudstvu, so zmeraj eden najbolj pričakovanih dogodkov v državi, saj Putin skoraj zmeraj preseneti. Tudi danes se ni izneveril tradiciji: ni sicer oznanil pridobitve kakšnega novega supermodernega orožja, da bi strašil Zahod, pač pa je napovedal korenite politične spremembe v Ruski federaciji - seveda po tistem, ko naj bi leta 2024 sam sestopil z oblasti. Za okosteneli ruski politični sistem so skoraj revolucionarne: povečale naj bi se pristojnosti parlamenta, ki bi tudi imenoval premierja in vlado, zmanjšala pa naj bi se pooblastila predsednika. O tem naj bi ljudstvo odločalo na prvem vsedržavnem referendumu po letu 1993.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta