Putin obljubil skorajšnja cepiva proti raku in zdravila nove generacije. Na katere vrste raka naj bi delovala?

Va
14.02.2024 21:48

Ruski predsednik je govoril na forumu o tehnologijah prihodnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vladimir Putin
EPA

Ruski znanstveniki so tik pred tem, da pacientom ponudijo tako imenovana cepiva proti raku in imunomodulatorna zdravila nove generacije, je na forumu o tehnologijah prihodnosti v Moskvi izjavil ruski predsednik Vladimir Putin. Dodal je, da upa, da jih bo mogoče v kratkem učinkovito uporabiti za individualne terapije bolnikov z rakom. 

Putin ni povedal, za katere vrste raka bi bila nova zdravljenja učinkovita in na kakšen način.  

Portal Index.hr je ob tem spomnil, da se več držav trudi z novimi pristopi k zdravljenju rakavih obolenj. Velika Britanija na primer dela na projektu personaliziranega zdravljenja. Načrt je, da bi do leta 2030 doseglo 10 tisoč bolnikov.   

Farmacevtski družbi Moderna in Merck & Co razvijata eksperimentalno cepivo proti raku, ki naj bi po treh letih zdravljenja možnost, da se melanom vrne ali celo konča s smrtjo, zmanjšalo kar za polovico.

Trenutno obstaja več vrst cepiv proti virusu HPV, ki povzroča med drugim rak materničnega vratu. Pa tudi proti hepatitisu B, ki je dejavnik tveganja za pojav raka jeter.

Med epidemijo covida-19 so Rusi izdelali svoje cepivo Sputnik. Dobil naj bi ga bil tudi Putin, ki je to tudi javno omenjal in cepivo hvalil kot varno in učinkovito.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta