Rakete v svarilo ZDA in Južni Koreji

Boris Jaušovec
07.08.2019 16:36

Severna Koreja je dve raketi izstrelila v torek, njun preizkus pa je Kim Jong Un osebno nadziral

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je sporočil, da je bila zadnja izstrelitev severnokorejskih raket svarilo ZDA in Južni Koreji zaradi njunih skupnih vojaških vaj, je danes poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA. Severna Koreja je dve raketi izstrelila v torek, njun preizkus pa je osebno nadziral Kim.

Nasprotovanje vojaškim vajam

Že v torek je bilo jasno, da je bila izstrelitev severnokorejskih raket, že četrta v manj kot dveh tednih, opozorilo Pjongjanga po začetku skupnih vojaških vaj ZDA in Južne Koreje, pa tudi svarilo Seulu, naj ne uvaža visokotehnološkega orožja. Vojaške vaje so se začele v ponedeljek in so, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, večinoma računalniško simulirane in namenjene preizkušanju južnokorejskih sposobnosti operativnega vodenja med spopadom. V Pjongjangu tem, že tradicionalnim ameriško-korejskim vojaškim vajam ostro nasprotujejo. Vidijo jih kot priprave za invazijo na sever. V Pjongjangu so opozorili tudi, da bi vaje lahko ogrozile pogajanja o severnokorejskem jedrskem vprašanju, o katerih sta se dogovorila Kim in ameriški predsednik Donald Trump. Washington in Seul po drugi strani trdita, da so vaje izključno obrambne narave.
Po poročanju KCNA je Kim torkovo izstrelitev raket osebno nadziral. Šlo je za preverjanje "vojne zmožnosti novega tipa taktično vodenih raket", so navedli. Po uspešnem preizkusu raket je Kim Jong Un po poročanju KCNA dejal, da bo "ta vojaška akcija priložnost, da se pošlje primerno opozorilo skupnim vojaškim vajam ZDA in Južne Koreje", povzema AFP.

Rakete kratkega dosega

Po navedbah Južne Koreje gre za rakete kratkega dosega. Raketne poskuse je sicer pospremilo sporočilo severnokorejskega zunanjega ministrstva, da so še vedno za dialog, ampak "bo dinamika dialoga bolj nevidna, dokler se bodo nadaljevali sovražni vojaški premiki", je poročala Slovenska tiskovna agencija (STA). Severna Koreja je raketi izstrelila s svoje zahodne obale. Leteli sta okoli 450 kilometrov, nato pa padli v Japonsko morje.
Kim Jong Un in ameriški predsednik Donald Trump sta se junija na demilitariziranem območju med Korejama dogovorila o začetku pogajanj o jedrski razorožitvi Severne Koreje. Pogovori se niso začeli, Pjongjang pa je večkrat opozoril, da se tudi ne bodo, če bodo potekale vojaške vaje. (zur)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta