Rekordna kazen za farmacevte

ZUR
27.08.2019 15:42

Koncern Johnson & Johnson mora plačati 572 milijonov dolarjev odškodnine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prekomerna uporaba opioidnih zdravil v ZDA ima elemente epidemije.
Profimedia

Sodišče v Oklahomi je razsodilo, da je farmacevtski koncern Johnson & Johnson vodil "zavajajočo in nevarno" prodajno kampanjo, ki je sprožila opioidno epidemijo, zaradi katere je po vseh ZDA umrlo na tisoče ljudi. Gre za prvo tako razsodbo proti kateremukoli farmacevtskemu podjetju.
Sodnik Thad Balkman je razsodil, da podjetje nosi veliko odgovornost, ker je prispevalo k izbruhu najhujše opioidne epidemije v zgodovini ZDA. Dejal je, da ni le agresivno oglaševalo lažnih trditev o varnosti in učinkovitosti svojih opioidnih analgetikov oziroma protibolečinskih sredstev, ampak je spremenilo tudi medicinsko prakso, ker je z "zavajajočimi" navedbami doseglo, da zdravniki niso bili več tako previdni pri predpisovanju teh zdravil. Koncern je poleg tega namenil ogromno sredstev za financiranje organizacij in raziskav, katerih namen je bil promovirati narkotike. Sodnik Balkman je odločil, da mora podjetje plačati odškodnino v višini 572 milijonov dolarjev (515 milijonov evrov) ter tudi stroške zdravljenja, preprečevanja predoziranja in drugih aktivnosti v okviru večletnega premagovanja epidemije v Oklahomi. Pristojne oblasti so sicer zahtevale odškodnino v višini 17 milijard dolarjev. Razsodba pomeni udarec tudi za celo vrsto drugih proizvajalcev opioidov, njihovih distributerjev in farmacevtskih verig, ki se soočajo z več kot 2000 tožbami. Hkrati bo spodkopala njihova prizadevanja, da bi krivdo za epidemijo, ki je v zadnjih dveh desetletjih zahtevala več kot 400 tisoč življenj, prevalili na zdravnike, ki so ta zdravila predpisovali, in njihove uporabnike.
Glavni oklahomski tožilec Mike Hunter je izjavil, da razsodba potrjuje njegovo trditev, da je koncern Johnson & Johnson zlonamerno povzročil opioidno epidemijo v Oklahomi, zaradi katere je samo v tej ameriški zvezni državi od leta 2000 naprej umrlo vsaj šest tisoč ljudi. "Danes Oklahoma, njeni prebivalci in vsi, ki so zaradi predoziranja z opioidi izgubili svoje bližnje, slavimo pomembno zmago. Naši dokazi prepričljivo kažejo, da to podjetje ni le lagalo in zavajalo, ampak je tudi skrivoma sodelovalo z drugimi podjetji pri ustvarjanju najbolj smrtonosne epidemije, ki smo ji bili kdajkoli priča v naši državi," je dejal Hunter. Tožilec je vodil tudi postopek zoper podjetje Purdue Pharma, ki je s svojim opioidnim analgetikom OxyContin odigralo glavno vlogo pri ustvarjanju opioidne epidemije v 90. letih preteklega stoletja. Podjetje je že pred začetkom sojenja privolilo v poravnavo, v okviru katere bo plačalo odškodnino v višini 270 milijonov dolarjev, vendar se sooča še s številnimi drugimi tožbami.
Sabrina Strong, ena od zagovornic podjetja Johnson & Johnson, je dejala, da je razsodba zgrešena. Podjetje namreč trdi, da so vsa zdravila, ki jih prodaja, odobrili zvezni regulatorji, zato ga ni mogoče neposredno povezati s smrtjo kogarkoli v Oklahomi. "Sočustvujemo z vsemi, ki trpijo zaradi odvisnosti od teh zdravil, vendar Johnson & Johnson ni povzročil krize zaradi zlorabe opioidov ne v Oklahomi ne kjerkoli drugje v ZDA," je pojasnila odvetnica. Toda sodnik Balkman je imel pred očmi "širšo sliko", ki pa zavrača prizadevanja podjetja, da bi žrtve epidemije prikazalo kot odvisnike. Sklenil je, da je Johnson & Johnson skupaj z drugimi proizvajalci opioidov spodbujal predpisovanje opioidov z vsiljevanjem lažne zgodbe, da ljudje obupano potrebujejo protibolečinska sredstva in da pri predpisanih opioidih obstaja zelo majhna možnost njihovih zlorab. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta