Roberta Metsola na 43. rojstni dan izvoljena za novo predsednico Evropskega parlamenta

Va, STA
18.01.2022 11:47
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Roberta Metsola je bila danes izvoljena za novo predsednico Evropskega parlamenta. Kot tretja ženska in najmlajša do zdaj. Maltežanka je bila doslej prva podpredsednica parlamenta. Za izvolitev v prvem krogu glasovanja je bila potrebna absolutna večina. Favoritinja Metsola je dobila 458 glasov, oddanih je bilo 616 veljavnih glasovnic. Izvolili so jo natanko na 43. rojstni dan.  

Metsola pripada desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP) in b o evroparlament v drugoi polovici mandata vodila po smrti Italijana Davida Sassolija, ki je umrl nekaj dni pred iztekom svojega mandata.

V kampanji je poudarjala proevropsko vizijo ter podporo evropskemu projektu in skupnim vrednotam. Za kandidatko EPP za predsednico parlamenta je bila izvoljena novembra lani in takrat je dejala, da bo druga polovica predsedniškega mandata ključna za Evropo: "Trdo bom delala, da bi gradila mostove v parlamentu," je povedala.

Njeno kandidaturo je omogočil vodja skupine EPP Manfred Weber, ki je septembra sporočil, da se ne bo potegoval za mesto predsednika Evropskega parlamenta. Pri izboru Metsole za kandidatko EPP je izpostavil njene bogate izkušnje v parlamentu in jo opisal kot "obraz močnega, sodobnega in bolj vidnega parlamenta, na katerega bomo ponosni".

Metsola je po Simone Veil in Nicole Fontaine postala tretja predsednica Evropskega parlamenta. Rodila se je 18. januarja 1979 v kraju St. Julian's na Malti. Po izobrazbi je pravnica, ki se je specializirala za evropsko pravo in politiko. Preden je leta 2013 postala evropska poslanka, je delala na stalnem predstavništvu Malte pri EU in v evropski zunanji službi. V Evropski parlament je vstopila kot poslanka malteške Nacionalistične stranke. Za prvo podpredsednico Evropskega parlamenta je bila izvoljena novembra 2020, po smrti Sassolija prejšnji teden pa je začasno prevzela vodenje parlamenta.

Poročena je z nekdanjim finskim politikom Ukkom Metsolo, s katerim imata štiri sinove. Zavzema se za odpravo neenakosti spolov in za pravice pripadnikov skupnosti LGBTIQ, v parlamentu pa je bila dejavna tudi na področju migracijske politike. A marsikomu se zdijo sporna njena stališča glede pravice do splava. Na Malti je splav zakonsko prepovedan, država pa si je izborila protokol v pogodbi EU, ki priznava poseben položaj članice na tem področju. Metsola naj bi bila v svoji predstavitvi kandidature članom skupine S&D sicer zagotovila, da je taka situacija ne bo odvrnila od tega, da bi kot predsednica zagovarjala stališče parlamenta v korist svobodne izbire žensk.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta