Rusi z raketo razstrelili lastni satelit in še bolj zasvinjali vesolje

DR
16.11.2021 15:46

ZDA obsodile ruski test protisatelitske rakete, ki bi lahko ogrozil tudi Mednarodno vesoljsko postajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na mednarodni vesoljski postaji je sedem astronavtov. Foto: REUTERS

Reuters

Združene države Amerike so obsodile Rusijo zaradi "nevarnega in neodgovornega" testa protisatelitske rakete, saj je z njim ogrozila posadko na Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Testni izstrelek je po poročanju britanske televizije BBC uničil enega od ruskih satelitov, ki je med eksplozijo razpadel na koščke. Zaradi teh so bili člani posadke ISS prisiljeni poiskati zavetje v svojih kapsulah. Na ISS je trenutno sedem astronavtov, med njimi štirje Američani, Nemec in dva Rusa. ISS kroži približno 420 kilometrov nad Zemljo.{infobox-quote_full}179919{/infobox-quote_full}

"Danes zjutraj je Rusija izvedla uničujoči test in je proti enemu od svojih satelitov izstrelila protisatelitski izstrelek," je na ponedeljkovi tiskovni konferenci povedal glasnik ameriškega zunanjega ministrstva Ned Price. "Pri tem je nastalo več kot 1500 sledljivih orbitalnih razbitin in še več sto tisoč manjših vesoljskih odpadkov, ki zdaj ogrožajo interese vseh držav." Nad incidentom je bil zgrožen tudi Bill Nelson, direktor ameriške vesoljske agencije Nasa. "Zaradi dolge in znane preteklosti Rusije na področju vesoljskih poletov s človeško posadko si nihče ni mogel misliti, da bi lahko ogrozila ne samo ameriške astronavte in astronavte iz drugih držav, ampak tudi svoja kozmonavta na ISS ter 'taikonavte' na krovu kitajske vesoljske postaje," je izjavil Nelson.

Predstavniki ruske vesoljske agencije Roscosmos so poskušali omiliti resnost incidenta. "Orbita objekta, zaradi katerega se je morala posadka v skladu s standardnim postopkom umakniti v vesoljsko plovilo, je precej oddaljena od orbite ISS. Postaja je v zeleni coni," so na twitterju sporočili iz Roscosmosa.

Razbitine so sicer potovale mimo ISS in niso trčile vanjo, toda njihov izvor je zdaj pod drobnogledom. Kot kaže, gre za ostanke razstreljenega ruskega satelita Kosmos-1408, nekaj čez tono težkega vohunskega satelita, ki so ga v vesolje izstrelili leta 1982, delovati pa je prenehal že pred leti.

Iz podjetja za sledenje vesoljskim razbitinam LeoLabs so sporočili, da so s svojim radarjem na Novi Zelandiji na mestu, kjer naj bi bil nedelujoči satelit, zaznali več razbitin. Price je to rusko dejanje označil za "nevarno in neodgovorno". Po njegovem mnenju gre za dokaz, da so trditve Rusije, da nasprotuje oboroževanju vesolja, neiskrene in hinavske. "ZDA bodo skupaj s svojimi partnerji in zavezniki odgovorile na to neodgovorno dejanje," je še dodal Price. Britanski obrambni minister Ben Wallace pa je po navedbah BBC dejal, da test izstrelka nakazuje, da Rusiji ni prav nič mar za delujoče, trajnostno in varno vesoljsko okolje. "Razbitine bodo ostale v orbiti in tam še vrsto let ogrožale satelite in vesoljske odprave s človeško posadko," je opozoril Wallace. Takšen test je sicer leta 2007 izvedla Kitajska, pri čemer je prav tako nastalo nešteto kosov odpada. Eden od njih je prejšnji teden prišel v bližino ISS, ki so jo za vsak primer malce premaknili. ZDA so leta 2008 izvedle podoben test, vendar v veliko nižji orbiti pod ISS. Podobno je leta 2019 storila Indija.

Strokovnjaki teste protisatelitskih izstrelkov označujejo za norost. Nemogoče je namreč nadzirati območje vesoljskih razbitin oziroma odpadkov, ki so posledica trkov pri tako visokih hitrostih. Pri teh nastane na tisoče vesoljskih odpadkov. Nekateri se spustijo navzdol proti Zemlji, kjer niso več nevarni, mnoge pa odnese v višje orbite, kjer utegnejo ogrožati prihodnje vesoljske odprave, vključno z odpravami države, ki je izvedla test. Po 64 letih človeške aktivnosti v vesolju zdaj nekontrolirano nad našimi glavami kroži že okoli milijon vesoljskih odpadkov, velikih od enega do deset centimetrov. Trčenje z njimi utegne biti usodno za vsako vesoljsko plovilo ali vremenski ali telekomunikacijski satelit.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta