Rusija jih novači prek WhatsAppa: Kaj bi za stanje na ukrajinski fronti pomenil prihod afganistanskih komandosov?

Va
26.10.2022 11:06

Ko so talibani ponovno prevzeli nadzor v Afganistanu, je za zahodno vojsko, ki je zapustila državo, ostalo od 20 do 30 tisoč afganistanskih prostovoljcev. Nimajo dela, nimajo perspektive niti več domovine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vladimir Putin pred dnevi, ko je v enega od vadbenih centrov v Rusiji prišel preverit napredovanje ruskih mobilizirancev za vojno v Ukrajini.  
EPA

Rusi poskušajo v svoje vrste rekrutirati afganistanske komandose, da bi se bojevali na fronti v Ukrajini, je objavil magazin Foreign Policy. 

Najbolj izurjene afganistanske borce, ki so jih trenirali ameriški in britanski specialci in bi lahko bistveno okrepili položaj ruskih sil, novačijo kar prek aplikacij, kot sta WhatsApp in Signal.

Ko so namreč talibani ponovno prevzeli nadzor v Afganistanu, je za zahodno vojsko, ki je zapustila državo, ostalo od 20 do 30 tisoč afganistanskih prostovoljcev. Samo del teh vojakov je bil evakuiran, nekateri pa so pred maščevanjem talibskega režima zbežali v sosednje države. Številni so zdaj brez dela in brez perspektive ali pa v negotovosti še vedno čakajo, da bodo dobili priložnost na novo zaživeti v ZDA ali Veliki Britaniji, to pa pomeni, da so lahka tarča za ruske načrte. 

"Nimajo domovine, nimajo dela, nimajo bodočnosti. Ničesar ni, kar bi lahko izgubili," je za Foreign Policy povedal afganistanski vir. Ocena je, da bi lahko rusko ponudbo sprejelo okoli 10 tisoč za specialne naloge izurjenih afganistanskih komandosov.   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta