Krimska platforma v Zagrebu: Še en poziv Rusiji k umiku iz Ukrajine

Jon Knez Jon Knez
25.10.2022 19:47

Udeleženci Krimske platforme so bili enotni pri podpori Ukrajine v vojni z Rusijo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednica ameriškega kongresa Nancy Pelosi, predsednik sabora Gordan Jandroković in predsednik rade Ruslan Štefančuk v Zagrebu.
EPA

V Zagrebu je včeraj potekal prvi parlamentarni vrh na pobudo Ukrajine lani ustanovljene Krimske platforme. Ta je zasnovana na mednarodnem usklajevanju pri obnovitvi odnosov med Ukrajino in Rusijo, ampak ob razveljavitvi ruske aneksije polotoka Krim leta 2014. Zbralo se je 42 delegacij iz 32 držav, od tega 23 predsednikov parlamentov in predstavnikov petih parlamentarnih skupščin mednarodnih ustanov. Slovenski parlament je zastopala predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Posebna gostja platforme je bila predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. Prek video povezave je sodelujoče nagovoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, je poročala slovenska tiskovna agencija STA.

Pelosijeva je v hrvaško prestolnico pripotovala že v ponedeljek. Sprejela sta jo hrvaški premier Andrej Plenković in predsednik sabora Gordan Jandroković, ne pa tudi predsednik Zoran Milanović. Preprosto je dejal, da nima časa in da Pelosijeva tako ali tako že čez dva tedna ne bo več na funkciji. Tedaj bodo v ZDA volitve za kongres, na katerih bodo po njegovem mnenju zmagali republikanci.

Nancy Pelosi se je srečala s Plenkovićem, ne pa tudi z Milanovićem, saj zanjo ni imel časa.
EPA

Udeleženci so v skupni deklaraciji potrdili mednarodno priznane meje Ukrajine, obsodili aneksijo Krima, uradni Moskvi pa sporočili, naj se umakne z ukrajinskega ozemlja in konča vojno. Jandroković je povedal, da dajejo jasno podporo ukrajinskemu narodu in državi: "Stali bomo Ukrajini ob strani, dokler ne osvobodi zadnjega centimetra svojega ozemlja." Navzoč je bil tudi predsednik ukrajinske rade Ruslan Štefančuk, ki je poudaril zgodovinski pomen prvega parlamentarnega vrha: "Pogovarjali smo se o pomembnih vprašanjih in ugotovili, da smo na isti strani, ko govorimo o vojni v Ukrajini. Pokazali smo, da nismo samo kolegi, ampak prijatelji, ki delijo iste skupne cilje. Tistim državam, ki so na drugi strani zgodovine, želim reči: poglejte nas, to je podpora, prijateljstvo, civilizacija, mir. Ukrajina bo obstala in uspela!"

Zbrane je na platformi nagovoril tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.
EPA

Pelosijeva je jasno povedala, da je Krim ukrajinski in da Rusija krši človekove pravice ter da gre za napad na demokracijo. Izpostavila je pomen sankcij in zagotovila, da bodo ZDA Ukrajini stale ob strani do konca. Zelenski je mednarodno skupnost spomnil, da Ukrajina nujno potrebuje tako vojaško kot finančno podporo in sankcije proti Rusiji. Izpostavil je, da bodo to potrebovali tudi, ko se vojna konča, saj bodo dobrodošle izkušnje pri zagotavljanju varnosti, infrastrukture in socialne varnosti.

EPA

Klakočar Zupančičeva je poudarila, da morajo evropski državljani spoznati, da Ukrajina krvavi tudi za Evropo in vsako drugo demokratično državo: "Močno verjamem v pomen parlamentarne diplomacije in odprti dialog med parlamenti. Dialog je ključni dejavnik pri vzdrževanju enotnosti na vseh ravneh. Odgovor Evropske unije na rusko agresijo je pokazatelj resničnega vodstva v mednarodni skupnosti. Njen enotni odziv na agresijo je presenetil mnoge. Zadovoljna sem s solidarnostjo z ukrajinskim narodom, kar je dokaz, da človeštvo ne pozna meja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta