Rusija ob nadaljevanju napadov na Ukrajino zavzela mesto Vugledar

STA, A..L.
03.10.2024 17:24

Ruska vojska je zavzela mesto Vugledar v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine, je danes sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Iz Vugledarja se je pred tem umaknila ukrajinska vojska, saj ji je grozila obkolitev. Rusija je medtem nadaljevala napade z droni na Ukrajino, pri čemer so bile v regiji Černigiv ubite tri osebe, štiri pa ranjene.

"Zaradi odločnih akcij vojaške skupine Vostok je bilo naselje Vugledar 'osvobojeno'," je sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi. Rusija je mesto zavzela po tem, ko je ukrajinska vojska v sredo naznanila umik, saj ji je zaradi obsežnih napadov in ruskega napredovanja v regiji grozila obkolitev.

Ruske sile so si Vugledar prizadevale zavzeti od prvih tednov invazije na Ukrajino. Za nadzor nad mestom so se odvijali krvavi spopadi, rusko obstreljevanje pa ga je v veliki meri zravnalo z zemljo. Padec Vugledarja predstavlja eno pomembnejših ozemeljskih pridobitev Rusije v zadnjih mesecih in sproža vprašanja o stabilnosti ukrajinskih obrambnih položajev na jugovzhodni fronti.

Rusija je medtem danes nadaljevala napade iz zraka na Ukrajino. V napadu z droni na regijo Černigiv so bile ubite tri osebe, med njimi tudi otrok, štiri pa ranjene, je sporočila policija. Kot je pojasnila, so ruski droni zadeli cisterno z gorivom, ki je nato eksplodirala. Požar je zajel več stavb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi ruskih napadov je okoli 260.000 ljudi v krajih Slovjansk, Kramatorsk, Družkivka, Kostjantinivka in okoliških naseljih v regiji Doneck ostalo brez vode, je danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil guverner regije Vadim Filaškin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta