Rusija odgovorna za smrt bivšega vohuna, zastrupljenega z radioaktivnim polonijem-210

ZUR
21.09.2021 12:30
Po mnenju Evropskega sodišča za človekove pravice je dovolj dokazov, da je za umorom Aleksandra Litvinenka stala uradna Moskva.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksander Litvinenko nekaj dni pred smrtjo Foto: REUTERS
Reuters

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je včeraj objavilo razsodbo, da je Rusija odgovorna za umor oporečnika, sicer nekdanjega tajnega agenta Aleksandra Litvinenka, ki je bil leta 2006 zastrupljen z radioaktivnim polonijem-210. Sodišče je v tožbi Litvinenkove vdove ugotovilo, da sta likvidacijo izvedla ruska državljana, najverjetneje po naročilu ruskih oblasti, pri čemer predsednika Vladimirja Putina poimensko niso omenili. Litvinenko je umrl zaradi zastrupitve z radioaktivnim izotopom, ki so mu ga podtaknili v čaj. Spil ga je v hotelu v Londonu, nato močno zbolel in kmalu zatem v bolnišnici umrl. Pred smrtjo je še obtožil Putina, da je on naročil njegovo smrt, kar pa so v Kremlju zavrnili.

Umor Litvinenka je močno obremenil odnose med Londonom in Moskvo, kjer pa vsako odgovornost za smrt bivšega ruskega tajnega agenta vztrajno zavračajo. Toda po mnenju ESČP Obstajajo zadostni dokazi, da sta morilca Andrej Lugovoj in Dmitrij Kovtun delovala v skladu z usmeritvami ali nadzorom ruskih oblasti. Šlo je za načrtovano in kompleksno operacijo, v kateri je bilo treba pridobiti redek in smrtonosen polonij-210, urediti potovanje in načrtovati poskuse, da bi Litvinenko zaužil strup, so še ocenili sodniki.

Umor Litvinenka sicer ni bil edini, ki naj bi ga bil naročil Kremelj in je močno razburil mednarodno skupnost. Med drugim je bil leta 2018 v središču pozornosti napad z živčnim strupom na nekdanjega agenta Sergeja Skripala in njegovo hči Julijo v Veliki Britaniji in nato lani na enega vodilnih Putinovih Kritikov Alekseja Navalnega. Pri obeh je bil uporabljen živčni strup novičok. V Veliki Britaniji je sicer v nepojasnjih, a sumljivih okoliščinah umrlo še nekaj ruskih oporečnikov, večinoma bogatih oligarhov. V Kremlju tudi v teh primerih zavračajo vsakršno odgovornost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta