Rusija podelitev statusa kandidatk za članstvo označila za notranjo zadevo EU

STA, A.L.
24.06.2022 13:48

Ruske oblasti so danes odločitev voditeljev Evropske unije, da se Ukrajini in Moldaviji podeli status kandidatk za članstvo v EU, označile za notranjo zadevo Evrope, ki za Rusijo ne predstavlja tveganja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Hkrati so iz Moskve Zahod obtožili, da želi voditi vojno proti Rusiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To je notranja zadeva Evrope," je novinarjem dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in dodal, da je za Moskvo pomembno, da proces širitve EU ne prinese dodatnih težav v odnosih kandidatk do Rusije.

O podelitvi statusa kandidatke Moldaviji je dejal, da si nekdanja sovjetska država želi postati evropska bolj kot Evropejci sami. "Zdi se jim, da bolj ko bodo protiruski, bolj jih bodo Evropejci imeli radi," je še dodal.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov meni, da proces približevanja Ukrajine in Moldavije EU za Rusijo ne predstavlja nobenega tveganja, saj, da to ni vojaška zveza. Pri tem je spomnil, da tudi predsednik Vladimir Putin temu ne nasprotuje.

Vseeno pa je EU in zvezo Nato obtožil, da želita voditi vojno proti Rusiji, kot so to v svojem času počeli nacisti. "Hitler je pod njegovim vodstvom združil velik del Evrope v vojno proti Sovjetski zvezi. Danes EU in Nato sestavljata takšno sodobno koalicijo za boj in v veliki meri za vojno proti Rusiji," je dejal med obiskom Azerbajdžana.

Voditelji EU so na četrtkovem vrhu Ukrajini in Moldaviji podelili status kandidatke za članstvo v EU. Odločitev pomeni začetek dolgega in zapletenega procesa za članstvo.

Gruzija, ki se prav tako želi pridružiti EU, bo morala za pridobitev tega statusa izvesti dodatne reforme. Zaradi te odločitve se bodo danes v prestolnici Tbilisi odvile nove demonstracije v podporo prizadevanjem te kavkaške države za vstop v EU.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta