Ruska centralna banka ključno obrestno mero zvišala na 16 odstotkov

STA, A.L.
15.12.2023 14:13

Ruska centralna banka je ključno obrestno mero danes zvišala za eno odstotno točko na 16 odstotkov, kar je peto zvišanje v zadnjih mesecih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozorili v banki, inflacijski pritiski ostajajo veliki; letos naj bi inflacija dosegla približno 7,5 odstotka.

Monetarna politika bo po ocenah banke morala ostati zaostrena daljše obdobje, saj trenutno ni znakov, da bi se inflacija lahko v kratkem začela umirjati. Vrednost ruskega rublja se je v zadnjem času nekoliko okrepila, a po navedbah AFP ostaja nižja kot pred začetkom ruske invazije na Ukrajino.

Nekaj dni po ruskem napadu na Ukrajino je ruska centralna banka v odzivu na sankcije Zahoda proti Rusiji ključno obrestno mero zvišala na 20 odstotkov. Ko so v banki ocenili, da je rusko gospodarstvo dovolj odporno na sankcije, so obrestno mero postopno znižali na 7,5 odstotka. Nato je sledilo nekaj manjših dvigov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta