Ruske rakete za članico Nata

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
12.07.2019 16:30

Turški nakup najsodobnejšega ruskega protiletalskega sistema S-400 je razbesnel predvsem Združene države Amerike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Ni se še zgodilo, da bi imela kaka država dve najsodobnejši orožji med seboj skreganih velesil v svojem arsenalu. Do danes, ko je Turčija dobila prvo pošiljko ruskih protiletalskih in protiraketnih sistemov S-400. Da je stvar še bolj nenavadna, je Turčija članica zveze Nato, v svoji letalski floti pa ima štiri ameriške "nevidne" lovske bombnike F-35. In medtem ko to Rusije ne moti, so ZDA uradni Ankari zagrozile, da ji ne bodo dobavile preostalih 112 naročenih F-35, da bodo dokončno prekinile šolanje pilotov za ta tip letal in (morda) tudi uvedle sankcije.
Washington je ta teden Ankaro posvaril pred "pravimi in negativnimi" posledicami nakupa tega sistema. Ameriško zunanje ministrstvo je tudi sporočilo, da se Turčija popolnoma zaveda ameriškega zakona, ki je bil sprejet leta 2017 in predvideva sankcije za vsak večji nakup ruskega orožja. Predsednik ZDA Donald Trump mora zdaj izbrati vsaj pet od dvanajstih možnih sankcij, ki med drugim predvidevajo ustavitev posojil Turčiji ter prenehanje izdajanja vizumov turškim uradnikom in poslovnežem. Trump lahko sankcije po uveljaviti suspendira za obdobje do 180 dni. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je sicer po srečanju s Trumpom na vrhu skupine G20 konec junija v Osaki izrazil prepričanje, da Turčija zaradi nakupa ruskega raketnega sistema ne bo deležna sankcij ZDA. Erdogan je Trumpu dejal, da nekdanji ameriški predsednik Barack Obama Turčiji ni dovolil nakupa ameriškega raketnega sistema Patriot, ki je podoben ruskemu, Trump pa mu je odvrnil, da "ne moreš tako poslovati. To ni dobro."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta