Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni ostaja v priporu

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
28.01.2021 17:21
Za nedeljo so širom Rusije napovedani novi protesti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Navalni se je lahko na sodišče javil le po video povezavi.
Reuters

Sodišče v Moskvi je pričakovano potrdilo 30-dnevni pripor opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, s tem pa zavrnilo pritožbo njegovih odvetnikov. Navalni je bil seveda kritičen do odločitve. "To je očitno brezpravje, s katerim želijo ustrahovati mene in druge," je opozoril. "Toda s tem ne boste preplašili desetin milijonov ljudi, ki jih je ta vlada okradla."

Navalni se je 17. januarja vrnil v Rusijo po več mesecih bivanja v Nemčiji, kjer se je zdravil po zastrupitvi z živčnim strupom novičokom. Po pristanku na moskovskem letališču Šeremetjevo so ga ruske oblasti prijele, po zaslišanju pa so sporočile, da bo v priporu do 15. februarja, češ da je kršil pravila pogojnega izpusta. Grozi mu okoli tri leta in pol zapora.

Ekipa Navalnega je za minuli konec tedna pozvala k protestom v okoli 70 ruskih mestih in podobno pozivajo tudi za ta konec tedna. Na prvih protestih, ki se jih je udeležilo več deset tisoč ljudi, so aretirali več kot 3400 ljudi. Podobni protesti so napovedani tudi za to nedeljo. Ruske oblasti so medtem sporočile, da bodo kaznovale družbena omrežja, ker niso hotela izbrisati sporočil s pozivi najstnikom na proteste za izpustitev Navalnega. Družbena omrežja so pred protesti preplavila sporočila s pozivi k udeležbi. Zdaj so ocenili, da družbena omrežja, med njimi Facebook, Instagram, Twitter, TikTok in Youtube, niso storila dovolj, zato jih bodo kaznovali, ker niso izpolnila zahtev. Sporočil je še, da bodo kazni znašale od 800.000 rubljev (več kot 8700 evrov) do štiri milijone rubljev (nekaj manj kot 44.000 evrov). Ruska policija je v sredo tudi preiskala stanovanje Navalnega in aretirala njegovega brata.

Zaradi takšnega ravnanja je Rusija na udaru kritik iz Evropske unije in ZDA. Poslanci Evropskega parlamenta so pred dnevi zahtevali uvedbo dodatnih sankcij proti ruskim oblastem, toda kot neuradno kaže, je včeraj to preprečila Madžarska. (vb)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta