Rusko sodišče na večletno zaporno kazen obsodilo novinarko Radia svobodna Evropa

STA, Va
22.07.2024 20:39

Leta 2022 je izdala knjigo intervjujev in zgodb Rusov, ki nasprotujejo invaziji na Ukrajino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
47-letna Alsu Kurmaševa
Reuters

Rusko sodišče je ameriško-rusko novinarko Alsu Kurmaševo, ki dela za Radio svobodna Evropa/Radio svoboda (RFE/RL), obsodilo na šest let in pol zapora zaradi kršenja zakonov o vojaški cenzuri, je sporočila tiskovna predstavnica sodišča.

"V petek je bila Alsu Kurmaševa obsojena. Šest let in šest mesecev," je povedala tiskovna predstavnica vrhovnega sodišča Tatarstana Natalija Loseva. Na spletni strani sodišča sicer piše le, da je bila novinarka v obravnavi spoznana za krivo, podrobnosti o kazni pa niso navedene.

Kurmaševo, urednico RFE/RL v Pragi, so aretirali lani, ko je obiskala Rusijo zaradi nujnih družinskih razlogov. Zasegli so ji tako ruski kot ameriški potni list ker ni prijavila dvojnega državljanstva, ter jo obtožili, da se ni prijavila kot tuja agentka in da je kršila pravila poročanja o vojni v Ukrajini.

Novinarka je namreč leta 2022 izdala knjigo z naslovom Saying No to War, v kateri so zbrani intervjuji in zgodbe Rusov, ki nasprotujejo invaziji na Ukrajino.

Do obsodbe novinarke je bil kritičen predsednik RFE/RL Stephen Capus. "Pravično bi bilo, da ruski ugrabitelji Alsu nemudoma izpustijo iz zapora. Za to ameriško državljanko, našo drago sodelavko, je skrajni čas, da se ponovno združi s svojo ljubečo družino," je dodal.

K izpustitvi novinarke je pozval tudi Washington. "Gre za predano novinarko, ki je tarča ruskih oblasti zaradi svoje brezkompromisne zavezanosti govorjenju resnice in načelnega poročanja. Še naprej zelo jasno poudarjamo, da bi morala biti izpuščena," je na novinarski konferenci povedal tiskovni predstavnik ameriškega State Departmenta Matthew Miller.

47-letna Kurmaševa je bila obsojena v petek, prav na dan, ko je rusko sodišče na 16 let zapora zaradi vohunjenja obsodilo ameriškega novinarja Evana Gershkovicha.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta