Rusko tožilstvo zahteva 25 let zapora za opozicijskega aktivista

STA, A.L.
06.04.2023 19:35

Rusko tožilstvo je danes zahtevalo 25 let zapora za opozicijskega politika in aktivista Vladimirja Kara-Murzo, ki je obtožen veleizdaje in širjenja laži o ruski vojski.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Kara-Murza, lanskoletni prejemnik nagrade Vaclava Havla za človekove pravice, je eden najvidnejših ruskih političnih zapornikov.

"Potrjujem, da je tožilec zanj zahteval 25 let zapora," je po zaslišanju v postopku, ki je potekal za zaprtimi vrati, za francosko tiskovno agencijo AFP povedal odvetnik Kara-Murze Vadim Prohorov.

Kara-Murza je obtožen veleizdaje, širjenja lažnih informacij o ruski vojski in nezakonitega dela za organizacijo, ki velja za nezaželeno. Tožilstvo je zanj zahtevalo najvišjo možno skupno kazen, ki bi mu lahko grozila za ta kazniva dejanja.

Obtožnica, ki ga zaradi širjenja protivladnih sporočil na javnih dogodkih v tujini bremeni izdajstva, je bila proti Kara-Murzi vložena oktobra lani. V pridržanju je bil sicer že od aprila lani, ko je bil v ločenem postopku obtožen domnevnega širjenja lažnih informacij o vojni v Ukrajini med obiskom ZDA.

Kara-Murza je sicer eden redkih prepoznavnih opozicijskih aktivistov, ki je vztrajal znotraj Ruske federacije. V preteklosti je veljal za tesnega sodelavca izgnanega ruskega poslovneža Mihaila Hodorkovskega in politika Borisa Nemcova, ki je bil leta 2015 umorjen nedaleč od Kremlja.

41-letni aktivist, publicist in nekdanji novinar Kara-Murza je tudi soustanovitelj Ruskega protivojnega odbora, ki nasprotuje ruski invaziji na Ukrajino, lani pa je prejel nagrado Vaclava Havla za človekove pravice, ki jo podeljuje Svet Evrope.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta