Šarec jutri zvečer pri Trumpu in soprogi

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
23.09.2019 17:54

Zasedanje GS OZN je danes uvedel podnebni vrh voditeljev, ki pa nekaterih niti najbolj množični protesti zoper klimatske spremembe po vsem svetu ne morejo prisiliti k odločnejšemu ukrepanju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Jutri se v New Yorku prične 74. zasedanje 193-članske Generalne skupščine OZN. Med splošno razpravo svetovnih voditeljev, ki naj bi govorili o izkoreninjanju revščine, izobraževanju, podnebnih ukrepih in vključevanju, bo v petek nastopil tudi slovenski premier Marjan Šarec. Že danes pa se je slovenski premier, ki ga v New Yorku do prihodnjega ponedeljka spremlja tudi zunanji minister Miro Cerar, zraven pa sta še minister za zdravstvo Aleš Šabeder in minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, udeležil svetovnega podnebnega vrha. Tega je v želji po zaustavitvi globalnega segrevanja sklical generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres.

Nekaj upanja prihaja iz Rusije

Podnebni vrh voditeljev sveta v New Yorku so minuli petek na kritični način uvedli najbolj množični protestni shodi zoper klimatske spremembe predvsem mladih po vsem svetu doslej, tudi v Ljubljani. V soboto je v New Yorku temu sledil podnebni vrh mladih, ki se ga je iz Slovenije, kot smo izvedeli, udeležil slovenski mladinski kandidat v OZN Patrik Bole, študent mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Toda upanja, da bi voditelji v New Yorku sprejeli kakršnekoli zavezujoče obveze ni, čeprav jih k temu sili že pariški podnebni dogovor iz leta 2015. Težava je, da vse več politikov ne verjame več znanstvenikom, ki opozarjajo, da se ozračje na Zemlji segreva celo hitreje, kakor so napovedovale njihove najbolj črnoglede študije. Med temi politiki je tudi predsednik ZDA Donald Trump, ki je napovedal umik svoje države iz pariškega dogovora. Tako je danes podnebni vrh obiskal zgolj za kratek čas. S tem je ostale voditelje, ki so se vrha udeležili precej presenetil, saj njegova prisotnost ni bila napovedana. Tja je uradno poslal zgolj namestnico vodje urada za oceane in mednarodne okoljske ter znanstvene zadeve Maricio Bernicat iz ministrstva za zunanje zadeve.
Nekaj upanja, da bi se trend še lahko spremenil, preden bo prepozno, prihaja iz Rusije, kjer je ruski premier Dmitrij Medvedjev danes sporočil, da Rusija vendarle pristaja na obveznosti iz pariškega podnebnega sporazuma.

​Slovenija bo gostila ministrsko srečanje Zelene skupine

Slovenski premier, ki delegacijo na zasedanju vodi prvič, se je že danes poleg podnebnega vrha udeležil tudi razprave Svetovnega gospodarskega foruma, kjer si Evropska unija prizadeva za nov zeleni dogovor, sodeloval pa je tudi pri Dialogu voditeljev o strateških odgovorih na teroristično propagando. Podobno bo tudi jutri prišel na otvoritev političnega foruma o trajnostnem razvoju z naslovom Megatrendi, v sredo pa gre še na Globalni poslovni forum v organizaciji nekdanjega newyorškega župana Michaela Bloomberga, v New Yorku pa namerava obiskati tudi cerkev svetega Cirila, ki jo vodi pater iz Slovenije Martin Krizolog.
Še obsežnejši program v New Yorku ima kot običajno zunanji minister. Cerar se bo ob robu splošne razprave udeležil še srečanja ministrov za zunanje zadeve Evropske unije in transatlantskega srečanja ministrov za zunanje zadeve. Šel bo tudi na srečanja ministrov Srednjeevropske pobude pa k neformalni ministrski mreži za Mednarodno kazensko sodišče, na srečanje na visoki ravni o Siriji, na zasedanje na visoki ravni Skupine prijateljev mediacije in konference o pogodbi o celoviti prepovedi jedrskih poskusov (CTBT). Udeležil se bo srečanja Koalicije medijske svobode in Zavezništva za multilateralizem.
V petek bo prav Cerar gostil ministrsko srečanje Zelene skupine. Ta neformalni forum zunanjih ministrov se je oblikoval leta 2009 na pobudo Slovenije, sodelujejo pa še Islandija, Kostarika, Zelenortski otoki, Singapur in Združeni arabski emirati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta