Sirski Kurdi dosegli dogovor z Damaskom

STA, A.L.
14.10.2019 07:27

Sirski Kurdi so sporočili, da so z Damaskom dosegli dogovor o napotitvi sirske vojske na mejo s Turčijo, potem ko so ZDA v nedeljo sporočile, da bodo zaradi turške ofenzive s severa Sirije umaknile skoraj vse svoje kopenske enote na območju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ameriški obrambni minister Mark Esper je dejal, da so se odločili za umik tisoč vojakov, potem ko so ugotovili, da turške sile na severu Sirije prodirajo globlje, kot so pričakovali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Kurdske sile, ki so bile glavna zaveznica ZDA v boju proti Islamski državi v Siriji, so ZDA že z delnim umikom pred tednom dni pustile na cedilu, s katerim so omogočile začetek turške ofenzive na severovzhodu Sirije. Ta je od minule srede zahtevala več kot sto življenj, od tega samo 60 civilistov. Več kot 130.000 ljudi je bilo po podatkih ZN prisiljeno zapustiti domove, njihovo število pa bi se lahko potrojilo.
Kurdske sile v dogovoru z režimom v Damasku vidijo nujen korak za preživetje in ustavitev turške ofenzive.
Kurdske oblasti so sporočile, da so s ciljem obrambe dosegli dogovor s sirsko vlado o namestitvi sirske vojske ob sirsko-turški meji, ki bo pomagala Sirskim demokratičnim silam (SDF). Pred tem je sirska tiskovna agencija Sana poročala, da sirska vojska na mejo pošilja vojake za "soočenje" s turškimi silami.
Poveljnik SDF Mazlum Abdi je poudaril, da če morajo izbirati med kompromisi in genocidom njihovega naroda, da bodo gotovo izbrali življenje svojih ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta