Švedska med vodenjem EU in iskanjem Nata

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
13.01.2023 19:30

Prioritete švedskega predsedovanja Evropskegu svetu so nadaljnja pomoč Ukrajini, krepitev globalne konkurenčnosti Unije, zeleni prehod in vladavina prava.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednico Evropske komisije je pozdravil tudi švedski kralj Karel Gustav.
Epa

Vodstvo Evropske unije na čelu s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen je skoraj zmrznilo. Skoraj dobesedno. Švedska, od 1. januarja predsedujoča Svetu EU, je namreč dvodnevno predstavitveno srečanje, tradicionalno za vsako novo polletno voditeljico, pripravila v mestu Kiruna, le 145 kilometrov od polarnega kroga. Temperature so bile krepko pod lediščem, preko dneva pod minus deset stopinj Celzija, a vzdušje je bilo po poročanju tiskovnih agencij toplo.

Razpoloženja ni motilo niti to, da je manjšinska švedska vlada na oblasti le s podporo Švedskih demokratov, skrajno desničarske stranke, ki je do nedavnega nosila vzdevek neonacistična. Demokrati so na volitvah lansko jesen osvojili drugo mesto za levosredinskimi Socialdemokrati bivše predsednice vlade Magdalene Andersson in pred desnosredinsko Zmerno stranko, ki jo vodi premier Ulf Kristersson, a so ostali zunaj vlade - jo pa podpirajo pri vseh pomembnih odločitvah. A na vljudnostnem obisku Evropske komisije se o notranjepolitičnih zadevah ne govori.

Prioritete švedskega predsedovanja - nadaljnja pomoč Ukrajini, krepitev globalne konkurenčnosti Unije, zeleni prehod in vladavina prava - so bile nakazen že lani, zdaj so jih samo znova poudarili. "Potrebujemo celovito in dolgoročno strategijo za evropsko konkurenčnost in produktivnost, predvsem spričo resnih izzivov, ki jih predstavljajo visoke cene energije in huda globalna konkurenca," je na skupni novinarski konferenci z Ursulo von der Leyen poudaril Kristersson. Ob tem je izpostavil ameriško zakonodajo za znižanje inflacije (IRA), ki pri zelenem prehodu daje prednost domačim podjetjem.

Evropska komisija pa po besedah svoje predsednice že pripravlja predloge ukrepov za okrepitev konkurenčnosti EU, pri čemer je poudarila pomen enakih konkurenčnih pogojev na globalni ravni. Omenila je tako posledice ameriške zakonodaje IRA za Evropo kot nepravično konkurenco - Kitajsko. Napovedala je pripravo nove zakonodaje, s katero bi Evropa zmanjšala svojo odvisnost od tretjih držav, posodobitev okvirja državnih pomoči ter pripravo dodatnih finančnih orodij in se zavzela za hitro ukrepanje. Glede najbolj žgočega problema v Evropi, vojne, pa ... "Vaše vodstvo bo ključno pri ohranitvi izjemne evropske enotnosti in odločnosti. Še naprej moramo krepiti pritisk na Rusijo, Ukrajini pa bomo še naprej zagotavljali podporo," je Švedom povedala Ursula von der Leyen. Dodala je, da bo s kolegijem evropskih komisarjev v začetku februarja obiskala Kijev, kjer se bodo srečali z ukrajinsko vlado.

Toda švedska diplomacija ne bo mogla biti stoodstotno osredotočena na predsedovanje Svetu EU. Država z okoli deset milijoni prebivalcev je v sklepni fazi pristopanja k zvezi Nato, pri čemer pa jo podobno kot Finsko ovira Turčija. Državi sta zaradi tega že nekoliko prilagodili svoji zakonodaji, a Turčija ratifikacijo pristopne pogodbe pogojuje z več zahtevami, med drugim z izročitvijo ljudi, ki jih Ankara obravnava kot teroriste. To pa se ne sklada s skandinavskim pojmovanjem vladavine prava. Švede so zdaj v dodatno zadrego spravili še kurdski aktivisti, ki so na sredinih protestih v Stockholmu na kandelaber za noge obesili lutko, ki spominja na turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Provokacijo sta ostro obsodili tako turška kot švedska vlada.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta