(SVET) V Italiji se je krivulja epidemije prvič zravnala. V Švici rekordno okužb, v Srbiji že 44 mrtvih, Španija podaljšuje ukrepe

VČ, STA
04.04.2020 17:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

21:40

Bodo odložili izvršbe?

Na Hrvaškem skupno 1126 koronapozitivnih (v zadnjem dnevu +47). Vseh umrlih 12, ozdravljenih 119. Jutarnji list je danes pisal, da vlada Andreja Plenkovića med protikoronskimi ukrepi načrtuje tudi odlog izvršb.


19:52

Orbanov sklad za blaženje posledic koronavirusa

Na Madžarskem bodo morali multinacionalke, banke, politične stranke in občinski sveti prispevati k blaženju gospodarskih posledic koronavirusa. Sveženj posebnih davkov in obveznih prispevkov je del ekonomskega akcijskega načrta za boj proti posledicam virusa, je pojasnil Gergely Gulyas iz kabineta premierja Viktorja Orbana. Vlada bo v interventni sklad iz državnega proračuna prerazporedila 3,7 milijarde evrov, vendar pa tudi multinacionalke, politične stranke, banke in občine poziva k delitvi bremena, je Gulyas danes povedal na tiskovni konferenci. Multinacionalke in banke naj bi v sklad vplačale približno 150 milijonov evrov. 

Budimpešta.
EPA


19:46

V Italiji le luč na koncu predora?

Še enkrat Italija, kjer število bolnikov na intenzivni negi ostaja stabilno. Od četrtka se je povečalo samo za 15 in jih je zdaj 4068. Stabilno je tudi število novih okužb s koronavirusom. Trenutno je v Italiji potrjenih 85.388 okužb, kar je 2339 več kot v četrtek. Novih smrtnih žrtev pa je bilo nekaj več, 766. Predsednik italijanskega inštituta za zdravje (ISS) Silvio Brusaferro je potrdil, da se je krivulja epidemije v Italiji zravnala. Število novih okužb ostaja stabilno, v prihodnjih dneh pa naj bi krivulja začela padati, je poudaril. Obenem pa opozoril, da je treba še naprej dosledno upoštevati ukrepe za zajezitev virusa.


16:52

Španci podaljšujejo stroge omejitve do 25. aprila

V Španiji so v zadnjem dnevu našteli 809 smrtnih žrtev epidemije novega koronavirusa. Potem ko so še v četrtek poročali o 950 žrtvah, je zdaj dnevno število umrlih že drugi dan zapored upadlo. Se je pa skupno število povzpelo na 11.744. 
Novi koronavirus je najhuje prizadel regijo španske prestolnice. V Madridu so zabeležili kar 40 odstotkov vseh smrti, in sicer 4723, in 29 odstotkov vseh primerov okužb, to je 36.249. Na drugem mestu je severovzhodna pokrajina Katalonija z 2508 umrlimi.
V Španiji stroge omejitve gibanja veljajo od 14. marca, še ostrejši ukrepi v boju za zajezitev širjenja virusa pa od konca meseca. Do 9. aprila so prekinjene vse nenujne dejavnosti. Španski premier Pedro Sanchez je danes napovedal podaljšanje strogih ukrepov do 25. aprila.


16:42

V Švici število okuženih skočilo čez 20 tisoč 

Število okuženih z novim koronavirusom se je danes v Švici povzpelo nad 20.000, število umrlih pa nad 500. V enem samem dnevu so okužbo potrdili pri skoraj 1000 ljudeh, umrlo jih je 76. Po številu okužb na prebivalca Švica sodi med najbolj prizadete, res pa je, da gre za eno od držav, v katerih so opravili tudi največ testiranj.
Po podatkih švicarskega ministrstva za zdravje so do danes zjutraj okužbo potrdili pri 20.201 človeku. Alpska država, v kateri prebiva približno 8,5 milijona ljudi, tako velja za eno najhuje prizadetih, saj je okuženih 236 oseb na 100.000 prebivalcev. V zadnjih 24 urah so zabeležili tudi 76 novih smrtnih žrtev covida-19, tako da se je število umrlih povzpelo na 540. Kljub skrb zbujajočim podatkom pa na tamkajšnjem zdravstvenem ministrstvu ocenjujejo, da epidemija še ni dosegla vrhunca.
Po svetu so okužbo z novim koronavirusom doslej potrdili pri 1,1 milijona ljudeh v 188 državah. Umrlo je blizu 60.000 ljudi.

Rim.
EPA

Italijanski policist, ki je bil v ekipi telesnih stražarjev premierja Giuseppeja Conteja, je umrl zaradi okužbe z novim koronavirusom, je sporočila italijanska policija. 52-letni Giorgio Guastamacchia je bil 21. marca pozitiven na testu za novi koronavirus, vendar pred tem že najmanj dva tedna ni bil v stiku s Contejem. 55-letni premier je kljub temu opravil test, ki je bil negativen, poroča italijanski časnik Corriere della Sera.
Italija ima največ žrtev bolezni covid-19 na svetu in po pričakovanjih bo številka ta konec tedna presegla 15.000.

Beograd
EPA

15:45
V Srbiji v 24 urah 5 smrtnih žrtev

V Srbiji so v zadnjih 24 urah potrdili 148 okužb, vseh okuženih je 1624, vseh smrtnih žrtev 44, samo v zadnjem dnevu pet, na facebooku iz Beograda v karanteni, s podaljšano policijsko uro med vikendom, javlja dopisnik TV Slovenija Boštjan Anžin. V bolnišnici se zdravi 1046 ljudi, 89 jih je na respiratorju. Do zdaj so v SRbiji opravili 6401 test.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta