Svetovalec ukrajinskega notranjega ministrstva objavil 7 točk scenarija za Rusijo po akciji Prigožinove paravojske

Va
25.06.2023 16:53

Pohod wagnerjevcev na Moskvo je pokazal resne slabosti ruskega varnostnega sistema, ocenjujejo analitiki. Strinjajo se v oceni, da so sobotni dogodki šele začetek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

"Svet je v soboto videl, da rusko vodstvo ničesar ne nadzoruje. To je popolni kaos. Popolna odsotnost najmanjše predvidljivosti na ruskem ozemlju, ki je prepolno orožja," je ocenil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Svetovalec ukrajinskega notranjega ministrstva Anton Geraščenko je na twitterju objavil sedem točk možnega nadaljevanja: 

"1. V enotah Wagnerja so se že začele delitve med tistimi, ki se počutijo izkoriščane, in ostalimi, ki so še zvesti Prigožinu - kljub propadlemu udaru. 

2. Piloti borbenih letal naj bi bili že zapustili Wagnerjev center, ker se ne strinjajo z načinom sobotnega napada na ruska vojaška letala in helikopterje. 

3. Piramida moči se je podrla. Nihče v Rusiji ni več varen. Ne funkcionarji ne oligarhi niti pripadniki obveščevalnih služb, ki so mislili, da so gospodarji življenja. Putin od sobote nima več monopola nad nasiljem v Rusiji. Dokazano je, da frakcije z več orožja in odločnosti odločajo o vsem.

4. Rusijo bi znala čakati krvava vojna. Toda ne državljanska vojna, temveč vojna klanov, oboroženih skupin in zasebnih vojsk. Vsi veliki podjetniki in oligarhi bodo sestavili svoje zasebne vojske, če jih že niso, da se zaščitijo, tako kot je storil Gazprom. Spori in prerazporeditev imetja bodo nasilni. To bodo nova devetdeseta, toda veliko hujša: v stilu Mad Maxa, žanr antiutopičnega akcijskega filma. 

5. Ruska vojska ni več enotna struktura. Vojaki in častniki so verjetno včeraj dokončno spoznali, kako popolnoma nesmiselna je vojna proti Ukrajini, ob dejstvu, da lahko skupina kriminalcev v ozadju naredi 600 kilometrov pri belem dnevu in odstrani vse na svoji poti, nazadnje pa je, po smrtih vojakov in civilistov, amnestirana. 

6. Ukrajina je nekaj korakov bližje popolni obnovi svoje ozemeljske celovitosti, vključno s Krimom. 

7. Kakšna škoda, da se ta cirkus ni končal s samouničenjem Putinovega režima in Prigožinove frakcije. Vendar verjamem, da se bo ponovil v še večjih razsežnostih."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta