Tajani popravlja svoje opravičilo, SD tudi tega ne sprejema

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
13.02.2019 20:34

Soočenje predsednika Evropskega parlamenta s slovenskimi in hrvaškimi člani njegove EPP je prineslo Tajanijevo pisno opravičilo, a se peticija za njegov odstop podpisuje še naprej.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Antonio Tajani se je povlekel korak nazaj.
EPA

Slovenski in hrvaški poslanci Evropske ljudske stranke (EPP) so se v Strasbourgu sestali z Antoniom Tajanijem, predsednikom Evropskega parlamenta, ki tudi prihaja iz EPP, in ga tako rekoč prisili, da je po sestanku napisal pisno opravičilo za sramotne besede, ki jih je izrekel v nedeljo v Bazovici. Takole je zapisal Tajani: "Srečal sem se s kolegi poslanci iz Hrvaške in Slovenije, ki so mi poslali pismo. Iskreno obžalujem in se opravičujem, če sem uporabil besede, ki so morda užalile vaše državljane in so bile razumljene kot neke vrste ozemeljske zahteve. Zagotavljam vam, da to ni bil niti moj namen niti ni to moje stališče o zadevi. V moji omembi Istre in Dalmacije sem govoril o Istranih in Dalmatincih, njihovih otrocih in vnukih, ki jih je bilo na slovesnosti veliko. Moja politična kariera ponuja številne dokaze o velikem prijateljstvu in spoštovanju, ki sem ju vedno negoval do prebivalcev Hrvaške in Slovenije. Vse oblike totalitarizmov si zaslužijo odločno obsodbo, žrtve fašizma, nacizma in komunizma pa je treba obravnavati z enakim spoštovanjem."

Odpiranje zaceljenih ran

Gre za besede, ki jih je na slovesnosti ob dnevu spomina na žrtve fojb Tajani vzkliknil v Bazovici: "Naj živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija, naj živijo italijanski izgnanci." Poslanici EPP iz Slovenije in Hrvaške naj bi bili sinoči s tem popravljenim opravičilom zadovoljni. Pred tem so namreč od Tajanija pisno zahtevali, da se za izrečeno jasno opraviči in izjavo prekliče: "Vaša izjava, ki jo obsojamo, je žal odprla že dolgo časa zaceljene rane. Razumeti jo je moč kot ozemeljske pretenzije in tudi kot revizionizem in na žalost ne daje prostora za drugačne interpretacije." Poleg Lojzeta Peterleta so bili med podpisniki še Milan Zver, Franc Bogovič, Romana Tomc in Patricija Šulin, pa Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Željana Zovko, Ivica Tolić in Marijana Petir.
Da je Tajanijeve besede v Bazovici mogoče razumeti kot ozemeljske zahteve, je v Ljubljani ob razpisu evropskih volitev dejal tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Ugotavljal je, da ni prvič, da so visoki predstavniki italijanske politike ponovili nesprejemljive ocene in stališča: "Prvič pa je, da se to dogaja v kontekstu evropske politike, ko je ta evropska ideja povezanosti in sodelovanja šibkejša, ko se kažejo resni znaki njene krize, ko postajajo takšna stališča še toliko bolj skrb vzbujajoča." Kot smo v Večeru že poročali, je Pahor v ponedeljek v zvezi z dogodki v Bazovici - slovesnosti se je poleg Tajanija udeležil tudi italijanski notranji minister Matteo Salvini - pisal italijanskemu predsedniku Sergiu Mattarelli. Ta je na podobni slovesnosti na Kvirinalu v Rimu v nedeljo dejal, da se je ob koncu druge svetovne vojne na vzhodni italijanski meji zgodilo etnično čiščenje in ne samo maščevanje za fašizem. A slovesnosti na Kvirinalu se je udeležil - prvič sploh, odkar pri sosedih slavijo ta dan spomina od leta 2004 - tudi slovenski veleposlanik v Italiji Bogdan Benko. Pranečak tigrovca Ferda Bidovca Marko Bidovec je zavoljo tega od slovenskega zunanjega ministra terjal njegov takojšen odpoklic, češ: "Do sedaj je veljalo, da dokler Italija ne potrdi ugotovitev skupne slovensko-italijanske zgodovinske komisije, Slovenija na omenjeno slovesnost ne pošilja svojih diplomatov."
Zunanji minister Miro Cerar je sicer predsedniku Evropskega parlamenta pisal kljub njegovemu pojasnilu v ponedeljek v Strasbourgu, ko je Tajani zgolj obžaloval, da naj bi bile njegove besede v Bazovici napačno razumljene. Tajani je včeraj obljubil, da bo svoje včerajšnje pisno opravičilo poslal tudi Cerarju. Tajanija je pred tem na plenarnem zasedanju k odstopu pozval tudi slovenski evroposlanec Igor Šoltes ter se tako pridružil slovenskim Socialnim demokratom in tudi Novi Sloveniji.

Peticija gre naprej

Socialni demokrat so zagnali še peticijo. Govorili smo z njihovo članico, evroparlamentarko Tanjo Fajon: "Peticija gre naprej, kajti tudi novo Tajanijevo opravičilo za iredentistične izjave, blizu fašističnim, nas ni prepričalo. V njem pravzaprav razlaga, da ne ve, kaj sploh na prireditvah govori. To kaže, da je za vodenje Evropskega parlamenta ni sposoben." V peticiji, ki jo je do 22. ure podpisalo že 3000 ljudi, piše: "Revizionistične izjave Tajanija, ki opravičujejo fašizem, so nas spodbudile, da kot državljanke in državljani posameznih držav Evrope zahtevamo njegov nepreklicni odstop, ker je s takšnimi izjavami izgubil verodostojnost, ki jo mora imeti predsednik Evropskega parlamenta. Tajani je v svojih izjavah v Bazovici s povsem nedopustno retoriko izvajal revizijo zgodovine in ob tem pozdravljal italijansko Istro, italijansko Dalmacijo, s tem pa izkazoval fašistične ozemeljske težnje, ki ne sodijo v Evropo 21. stoletja," piše v peticiji, ki sta jo podpisala tudi bivša predsednika Slovenije in Hrvaške, Milan Kučan in Stipe Mesić. Podpisniki zahtevajo še, da se do izjav Tajanija nujno opredelita Evropski svet in komisija.

Opravičila SD ne sprejema

Hkrati so socialni demokrati danes zvečer na Twitterju še sporočili, da tudi drugega opravičila predsednike Evropskega parlamenta ne sprejemajo. "Antonio Tajani svojih izjav ni umaknil, to opravičilo je zgolj poceni spin SLO+HR poslancev iz vrst EPP. Socialni demokrati skupaj s podporniki peticije zahtevamo umik izjav, opravičilo in njegov odstop," so zapisali.
{twitter}https://twitter.com/strankaSD/status/1095757919960875009{/twitter}
Evropska poslanka iz vrst SD Tanja Fajon pa je zapisala, da se "kolegi iz vrst EPP smešijo". "Tajani nas v drugem poskusu opravičila želi prepričati, da ne ve točno, kar govori na prireditvah in takega predsednika Evropski parlament ne more imeti! Zato v stranki SD vztrajamo s peticijo. Podpora kolegov vseh političnih barv je izjemna," je še dodala.
{twitter}https://twitter.com/tfajon/status/1095759305427554304{/twitter}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta