Teden dni do manjše EU

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
24.01.2020 17:02

Sporazum o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije mora ratificirati le še Evropski parlament.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zagovorniki britanskega izstopa iz EU bodo prihodnji konec tedna dosanjali svoje sanje.
EPA

Čez teden dni bo Evropska unija manjša za dobrih 240 tisoč kvadratnih kilometrov površine, kar je za 20 Slovenij, in 62,8 milijona prebivalcev (v Sloveniji živi okoli dva milijona ljudi). Poslovilo se bo namreč Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske. Dobrih 43 mesecev po britanskem referendumu o izstopu iz EU se bo namreč zgodil - za kakšno polovico Otočanov - težko pričakovani brexit.
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel sta včeraj podpisala sporazum o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije. "Stvari se bodo zagotovo spremenile, vendar pa bo naše prijateljstvo ostalo. Začenjamo novo poglavje kot partnerji in zavezniki," je ob tem na twitterju sporočil Michel. "Nestrpno pričakujem, da bomo skupaj pisali to novo stran," je dodal. Ločitveni sporazum pokriva pravice državljanov, finančno poravnavo in vprašanje meje na irskem otoku ter opredeljuje prehodno obdobje, ki bo trajalo do konca leta 2020 in ga je mogoče podaljšati za največ dve leti. Sporazum mora ratificirati še Evropski parlament, ki bo to storil predvidoma v sredo. Nato bodo v četrtek dogovor potrdili še veleposlaniki držav članic pri EU, tako da bo lahko Združeno kraljestvo unijo zapustilo z dogovorom v petek, 31. januarja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta