Trump prepoved potovanj razširil tudi na Veliko Britanijo in Irsko

STA
14.03.2020 07:25

Trump je v televizijskem nagovoru napovedal popolno prepoved potovanj iz Evrope in Evropejce obtožil, da v ZDA širijo koronavirus.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je prepoved potovanj iz Evrope v ZDA zaradi koronavirusa, ki je zjutraj začela veljati za 26 držav območja schengna, danes razširil tudi na Veliko Britanijo in Irsko, ki sta bili uvodoma izvzeti iz ukrepa skupaj z nekaterimi drugimi evropskimi državami.
Trump je na petkovi novinarski konferenci pred Belo hišo dobil vprašanje, zakaj prepoved ne velja za Veliko Britanijo, ki ima veliko več potrjenih primerov okužbe s koronavirusom, odgovoril, da bo morda prepoved razširil. Danes je to storil, pod istimi pogoji, ki veljajo za prepoved, ki je začela veljati zjutraj.
Ameriški državljani in imetniki dovoljenj za delo in bivanje v ZDA, njihovi ožji družinski člani in imetniki diplomatskih potnih listov ter nekateri drugi so izvzeti iz prepovedi potovanj. Te potnike iz Evrope bodo v ZDA sprejeli na le 13 mednarodnih letališčih, ki skupaj opravljajo 90 odstotkov prometa z Evropo. Med njimi sta newyorški JFK in Newark v New Jerseyju, Atlanta, Boston, Washington, Los Angeles, Chicago in druga. Od tam jih bodo brez dodatnih stroškov zanje prepeljali na domača letališča v ZDA.
Trump je na jutranji novinarski konferenci tudi potrdil, da se je dal testirati, rezultati pa bodo znani čez kakšen dan ali dva. V Beli hiši so začeli meriti temperaturo vsem, ki so v bližini Trumpa in podpredsednika Mika Pencea, prvo smrtno žrtev pa so po več sto okužbah v soboto potrdili tudi v New Yorku. Umrla je več kot 80 let stara ženska.
Trump je skupaj s strokovnjaki s petkovo novinarsko konferenco nekoliko pomiril borzne vlagatelje in borzni indeksi so malce olajšali izgube čez teden, vendar pa Američani niso nič kaj bolj pomirjeni kot prej.
Naval na trgovine za oskrbovanje z živežem in drugimi potrebščinami se je okrepil, sredstev za dezinfekcijo pa ni mogoče kupiti nikjer že več dni, ali pa so cene zasoljene do neba.
V ZDA so doslej našteli več kot 2000 okužb s koronavirusom, umrlo pa je več kot 50 ljudi, vendar je to šele začetek, saj se testiranje za virusom še ni niti redno zagnalo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta