Twitter začasno zaprl lažne račune domnevno temnopoltih podpornikov Trumpa

STA, A.L.
14.10.2020 08:47

Twitter je sporočil, da je začasno zaprl več računov uporabnikov, ki so se pretvarjali, da so temnopolti podporniki ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Računi so v le nekaj dneh pridobili več tisoč sledilcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

"Naše ekipe si močno prizadevajo, da bi preiskale te dejavnosti, in bodo ukrepale v skladu s pravili Twitterja, če bodo ugotovile, da tviti kršijo pravila," je sporočil tiskovni predstavnik družbe s sedežem v San Franciscu.

Profesor z univerze v Clemsonu Darren Linvill, ki se ukvarja z dezinformacijami na družbenih medijih, je objavil nekaj primerov lažnih računov na Twitterju, ki uporabljajo "digitalni temnopolti obraz".

"Da, sem temnopolt in glasujem za Trumpa. Liberalcem to ne bo všeč, a mi ni mar," piše v enem od tvitov, ki jih delil Linvill. Zapis je 17. septembra objavil uporabnik z imenom Ted Katya. Tvit je bil poobjavljen 6000-krat, dobil je več kot 16.000 všečkov.

Večina računov je uporabljala fotografije "resničnih Američanov" in nekateri so imeli več 10.000 sledilcev, je dejal Linvill.

Twitter je sporne račune suspendiral, ker so zavajali uporabnike glede svojih namenov in identitete, kar pomeni, da so manipulirali z javno razpravo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta