Umor župana Gdanska: Policija se ni odzvala na opozorila

STA, VČ
21.01.2019 20:23

Aretiran vodja varnosti dogodka, na katerem je bil umorjen priljubljeni politik, in odrejena preiskava.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

V preiskavi umora župana Gdanska Pawla Adamowicza so aretirali vodjo varnosti na dobrodelnem dogodku, na katerem je bil 13. januarja župan smrtno ranjen. Kot so danes sporočili iz tožilstva, so ga prijeli, ker je lagal o okoliščinah napada, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Vodja varnosti Dariusz S. je policiji lagal, da je imel napadalec novinarsko akreditacijsko priponko, da bi prikril pomanjkljivosti pri varovanju, je povedala Grazyna Wawryniuk, tiskovna predstavnica urada tožilca v Gdansku. Preiskovalci so ugotovili, da napadalec priponke ni imel. Ugotovili so tudi, da je Dariusz S. pritiskal na podrejene, da so lagali preiskovalcem. V primeru, da ga spoznajo za krivega, mu grozi do osem let zapora, poroča AFP.
Notranji minister Joachim Brudzinski je danes odvzel licenco podjetju Tajfun, ki je bilo odgovorno za varnost na dogodku, na katerem je 27-letnik iz Gdanska z nožem večkrat zabodel župana sredi prireditve na odru. Župan je naslednji dan v bolnišnici kljub operaciji podlegel poškodbam.
Minister Brudzinski je tudi odredil nadzor v gdanski policiji, potem ko so na dan prišle informacije, da se policija ni odzvala na opozorila, da bi napadalec Stefan W. lahko bil nevaren. Po poročanju tabloida Super Express naj bi njegov prijatelj iz otroštva januarja policijo obvestil, da mu je grozil s smrtjo in da ga je večkrat napadel.
Še preden so Stefana W. lanskega decembra izpustili iz zapora po prestani petletni kazni zaradi več ropov bank v Gdansku, pa je njegova mama opozorila policijo, da je njen sin nevaren in da namerava izvesti spektakularno dejanje kot maščevanje za zapor. Mladeniču grozi v primeru obsodbe dosmrtni zapor.
Na pogrebu v soboto se je v Gdansku Adamowiczu, ki je bil 20 let župan tega pristaniškega mesta na severu države, poklonilo več deset tisoč ljudi, tudi državni vrh. V državi je bil dan žalovanja. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta