Usodi Orbana in Fidesza ostajata nejasni

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
15.03.2019 16:43

Sporočila, ki prihajajo iz kritičnih članic EPP, ne kažejo, da bi jih madžarski premier Viktor Orban z opravičilom prepričal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Medtem ko se je Orban družil z izbranci, so na ulicah protestirali navadni ljudje. "Orban, odidi," so sporočali madžarskemu premierju-
Reuters

Ali bo stranka Fidesz madžarskega premiera Viktorja Orbana po 20. marcu še članica Evropske ljudske stranke (EPP), največje politične skupine v Evropskem parlamentu, ostaja za zdaj nejasno. Članice EPP, ki so zahtevale glasovanje o izključitvi Fidesza, ostajajo neomajne, vendar pa je vprašanje, ali imajo na svoji strani večino članic EPP. Orban je doslej večkrat ponovil, da je njegova želja ostati v EPP in v tej luči je tudi mogoče razumeti njegov nagovor madžarskemu narodu ob nacionalnem prazniku. V primerjavi z govori, ki jih je imel v preteklosti, tokrat ni neposredno uperil ostrih kritik proti Bruslju. Njegov govor se je sukaj okoli pomena krščanske kulture za ohranitev Evrope. "Če ne bomo branili krščanske kulture, bomo izgubili svobodo in s tem tudi Evropo. Evropa ne bo več pripadala Evropejcem." Ob tem je poudaril, da si želi novi (evropski) začetek, močne nacionalne države, močne voditelje na čelu Evrope in konec nočne more, imenovane združene države Evrope. "Madžari kot narod s svojo državo imamo pravico sami odločati, kako bomo živeli," je dejal in v navzočnosti poljskega kolega Mateusza Morawieckega spomnil na zavezništvo s Poljsko. "Ko je Bruselj napadel Poljsko, je napadel celo srednjo Evropo, tudi nas Madžare."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta