V brutalnem pokolu med plemeni ubitih 24 ljudi, večina žrtev žensk in otrok

M.R.
10.07.2019 10:23
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

V Papui Novi Gvineji se je zgodil masaker plemena, v katerem je bilo bitih najmanj 24 ljudi, med njimi najmanj 16 žensk in otrok. 
Pokol se je zgodil v ponedeljek zjutraj v vasi Karida, ki ima okoli 800 prebivalcev. Vodja zdravstvenega centra v vasi Philip Pimua je za britanski časopis The Guardian povedal, da je bilo ubitih osem otrok, starih od enega pa do 15 letih in osem žensk, med katerimi sta bili dve noseči. 
Spletni portal RNZ sicer poroča, da je bilo ubitih 15 žrtev med ženskami in otroci, od tega naj bi bilo ubitih 5 otrok. 
Piuma je povedal, da se je napad zgodil okoli 6. ure, ljudi pa so ubili takoj, ko so napadalcem odprli vrata. "Ko sem se zbudil in odšel v kuhinjo, da bi pripravil ogenj, sem slišal strele, nato pa sem videl, da so nekatere hiše zažgali. Tako sem vedel, da so sovražniki že v vasi. Zato sem le zbežal in se skril v grmovje. Vrnil sem se okoli 9. ali 10. ure in videl razsekana trupla ni požgane hiše," je razložil Piuma. 
Poznal je prav vse žrtve, a nekatere so bila tako zelo iznakažene, da so se s sovaščani morali zelo potruditi, da so identificirali njihove posmrtne ostanke. Te so nato zavili v mreže in takoj za tem spet zbežali, saj so se zbali, da napadalci prežijo na njih v bližini in da se bodo vrnili. Upajo, da bodo lahko danes v spremstvu policije žrtve tudi pokopali. 
Motiv za napad sicer še ni znan, a nasilje med plemeni v Papui Novi Gvineji traja že več kot 20 let. Premier James Marape, ki je bil rojen blizu območja, kjer so je zgodil pokol, je dejal, da so pokol izvedli pripadniki plemen Hagui, Okiru in Liwi. Dejal je, da bo odgovorne srečala roka pravice. 
Vprašal pa se je tudi, kako naj provinca s 400.000 prebivalci funkcionira z manj kot 60 policisti, ki jim občasno na pomoč prihiti vojska. 
Nasilje med plemeni sicer v Papui Novi Gvineji, ki je med najrevnejšimi državami v Aziji, saj okoli 40 odstotkov prebivalcev živi z manj kot enim dolarjem dohodka dnevno, ni tako neobičajno. S prihodom avtomatskega orožja, je postalo še precej bolj smrtonosno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta