V Izraelu izginili trije avstrijski državljani: Ve se samo, da niso bili na glasbenem festivalu v puščavi Negev

Va, DR
10.10.2023 13:00

Pogrešani so potomci avstrijskih Judov, zato imajo tudi potni list naših severnih sosedov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Med pogrešanimi, odkar je minuli konec tedna eskaliral izraelsko-palestinski konflikt, so tudi trije avstrijski državljani, pravzaprav Izraelci z dvojnim državljanstvom, ker so potomci avstrijskih Judov, je objavil časnik Kleine Zeitung. Samo v zadnjih treh letih je avstrijski potni list in s tem dvojno državljanstvo dobilo več kot 10 tisoč Izraelcev, navaja časnik.  

Moški različne starosti so živeli na jugu Izraela in niso bili udeleženci glasbenega festivala v bližini meje z Gazo, kamor je v soboto vdrl Hamas in ubil najmanj 260 ljudi. Kot poročajo avstrijski mediji, se še ne ve, ali je trojica med talci, ki jih zadržuje Hamas. Svojci se bojijo, da se je zgodilo prav to. Zunanje ministrstvo na Dunaju je v stalnem stiku z družinami pogrešanih. Po podatkih časnika Die Presse se je eden od pogrešanih poročil v Izrael.

Avstrijski kancler Karl Nehammer je povedal, da za zdaj še nihče ni potrdil, da je šlo za zajetje talcev. Pripadniki Hamasa so s seboj v Gazo odpeljali več kot sto Izraelcev, med katerimi so ženske, otroci, starejši in vojaki. Med talci in mrtvimi so tudi Američani, Nemci, Argentinci, Mehičani ter državljani drugih držav. Cilj avstrijskih oblasti je osvoboditi talce iz rok Hamasa ter "vplivati" na to teroristično organizacijo, tako Nehammer.

Avstrija medtem pripravlja evakuacijo svojih državljanov, ki želijo zapustiti Izrael. S transportnim letalom avstrijske vojske bodo iz Tel Aviva poleteli na Ciper, od tam pa z rednimi leti odpotovali naprej. Okoli dvesto Avstrijcev na kriznem območju že čaka na odhod.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta